Около 03.00 часа тази нощ турска гемия с около 1500 мастербокса контрабандни цигари на стойност 300 000 евро и корабче с варненска регистрация бяха задържани в български териториални води до местността Камъка между Шабла и село Тюленово.

250 мастербокса от английските папироси са конфискувани от българска лодка с варненска регистрация. Останалото количество е на турския кораб "Сюлейман Куршун".

25 души, между които и двама служители на Граничната полиция от Балчик и трима турски граждани са арестувани.
Задържани са и 5 леки автомобила, един джип и микробус, с които трафикантите са се придвижвали и готвели да пренесат и укрият цигарите. Варненската лодка и турската гемия също са задържани.

Преди да бъдат задържани, мъжете се опитали да потопят гемията.
Случаят е поет от военната прокуратура.

Умножаване
При преекспорта печалбата от тази стока може да се утрои, обяви военноокръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, като трафикантите са могли да получат за тях между 2 и 3 млн. евро. 

Сред арестуваните има няколко бивши футболисти от Варна, след които бившите играчи на "Левски" - Георги Иванов - Геша и на "Спартак" Пламен Панайотов.
Георги Иванов е играл в "Левски", варненския "Спартак", а в момента е треньор на третодивизионния "Девня".
Арестуван е и студент по международно право от Варна. По непотвърдена информация, организаторът на престъпната група е от варненското село Кранево, уточняват от Днес +.

Задържаните цигари " Miramar" са  със средна стойност 3 евро за кутия и не са били предназначени за българския пазар.

По думите на окръжния главен прокурор Владимир Чавдаров става дума за т. нар. пране на цигари.
Първо цигарите били законно изнесени от пристанище Варна, натоварени на турския кораб.
След това обаче стоката отново е транспортирана у нас, като е била разтоварена на около 2 мили от брега на Тюленово от български плавателен съд. 
При това т.нар. „пране на цигари" се спестяват огромни суми от акцизи, търговски отстъпки, митнически такси и ДДС.

сн. Импакт прес групПри преекспорта печалбата от тази стока може да се утрои, обяви военноокръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, като трафикантите са могли да получат за тях между 2 и 3 млн. евро. 

 За всички задържани е поискана мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа, утре обаче от Военна прокуратура ще поискат постоянното им задържане, както и на останалите членове на организираната престъпна група.

Междувременно министър Румен Петков обяви, че участвалите в операцията ще бъдат наградени, а към двамата служители на Гранична полиция отношението ще е безкомпромисно.