„Илиян Тодоров е невинен, защото не е доказано, че е виновен". Това коментира пред журналисти председателят на съдебния състав Румяна Ченалова, която по-рано днес обяви, че младият мъж е невинен за двойното убийство пред дискотека "Соло" и опита за убийство на Кирил Димитров.

Тя обясни, че съдебният състав не твърди, че този подсъдим не е извършил противоправно деяние. "Невинен не защото не е участвал и не е извършвал противоправно деяние, а защото това не беше доказано", категорична е тя.

Младшият съдия Мария Дончева, която разписа присъдата с особено мнение каза обаче, че го е направила, защото са се разминали в мнението дали подсъдимият Илиян Тодоров е виновен или не. Според нея веригата от косвени доказателства не е прекъсната и те водят до единствения възможен извод, че именно Илиян е убил двете момчета и направил опит да убие трети.

Съдия Ченалова отбеляза отново като много важен факт това, че макар и извън съда, Илиян казва: "Май наръгах един". Но съдът казва, че то само по себе си не е достатъчно и приема, че "доказателствата в своята съвкупност не могат да ни дадат основание да кажем какво точно е направил той, кого точно е наръгал и за какво точно трябва да отговаря".

„Решихме, че при това съмнение, при липса на каквито и да е доказателства не можем да преценим за какво точно той трябва да отговаря", мотивира се председателят на съдебния състав. „И ние дълбоко скърбим и сме съпричастни към трагедията и болката на близките", обясни тя, но коментира, че при обсъждането на присъдата съдебният състав се е съобразявал само с фактите.
Ченалова отбеляза, че доказателствата не са били в необходимата пълнота, за да се постанови осъдителна присъда. Съдията коментира, че досъдебното производство е продължило само една година, а съдебното - година и половина и отново изтъкна, че съдът е положил усилия да се съберат всички необходими доказателства.

Румяна Ченалова изтъкна и че още от самото началото работата на разследващите е била само по една версия. Тя каза обаче, че съдът не може да върне делото именно с мотива, че доказателствата не са достатъчни.

Магистратите отбелязаха, че съдебно-медицинските експертизи са изиграли сериозна роля във формирането на извода им, а в досъдебното производство не е имало експертизи, които да отговарят на въпрос за съпоставка на срезовете и входните рани, например.

Ножът, иззет от жабката на колата на Илиян пък, който беше намерен и приложен към материалите по делото, е изследван само за това дали по него има кръв или ДНК в рамките на досъдебното производство. Не е поставена задача, която да установи дали е възможно с него да са наръгани момчетата.

Тя посочи, че не е подробно изследван и видеоматериалът. На него се вижда именно билборда с големи размери, зад който са извършени убийствата. Илиян е там 3 секунди, а според нея трудно може да се направи изводът, че за това време той е успял да наръга тримата.
Съдия Ченалова посочи, че има експертизи, които категорично говорят, че са използвани две оръжия на мястото на инцидента.

Освен лицето, облечено в тъмни дрехи, което се движи към Съдебната палата, съдът подчерта, че е имало и мъж с бели маратонки на мястото. „Просто са повече хората от двете групи", отбеляза Ани Туча, която е един от тримата съдебни заседатели по делото. Тя посочи, че няма престъпление, по което да се работи само по една версия и изтъкна, че на състава му е било изкючително трудно, защото местопрестъплението е извършено в близост до Съдебната палата.