Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внася искове за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 2 млн. лева.

Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства на обща стойност 446 731.60 лв.

Един от исковете е срещу бившия директор на Център "Фонд за лечение на деца" Павел Александров. Той е на стойност 147 090.27 лв. Претендира се и един недвижим имот. Александров е обвинен от прокуратурата в това, че през 2015 г. е сключил договор с фирма, без да проведе обществена поръчка, като от тези му действия биха могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Припомняме, че срещу Павел Александров започна разследване и бяха повдигнати обвинения през 2016 година след показна акция на прокуратурата във Фонда на лечение на деца. Обвинението твърди, че Александров и трима негови колеги са участвали в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Разследването на практика сложи край на съществуването на Фонда, а след като се смениха няколко други директори, окончателно дейността мина към НЗОК.

Срещу Павел Александров и колегите му дело по същество обаче все още няма, тъй като два пъти прокуратурата внася в съда обвинителния акт, но съдът го връща - през август 2017 г и през март 2018 г.

В определението на спецапелативния съд при първото връщане на делото имаше и критики включително за недовършени изречения и правописни грешки.

Близо три години от прокуратурата не са се опитвали повече да внасят делото в съда.

В Окръжния съд във Видин КПКОНПИ внася два иска - срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на 466 534.28 лв. Комисията претендира и отнемане от него на 2 недвижими имота и 3 автомобила. Стойността на иска срещу Емилова е 88 223.28 лв., като се претендира и отнемане на 1 автомобил. Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 - 2013 г., като изпълнителен директор на Сдружение "Агенция за регионално развитие и бизнес-център - Видин", е присвоил парични средства на регионалното министерство и средства от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението той е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В Окръжния съд в Кюстендил се внася иск срещу Спас Василев за общо 60 051.88 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че между 2016 и 2017 г. измамил 7 души с твърдението, че ще им осигури изгодни самолетни билети.

В Окръжния съд в Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 495.29 лв., с претенции и за отнемане на 12 недвижими имота и 5 моторни превозни средства.

В Окръжния съд в Пловдив пък се внася иск срещу Димо Петров, на стойност 372 808.07 лв., като се претендира още отнемането на 5 недвижими имота и 2 автомобила. Той е обвинен от прокуратурата като съучастник при използване на лица за развратни действия.