От Спецпрокуратурата внесоха в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от прокуратурата.

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина
Обновена

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

В ареста са 8 души, включително шефът на фонда Павел Александров

През април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на Фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров - директор на Център "Фонд за лечение на деца. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник (определянето на заместник е от компетенциите на здравното министерство) и в негово отсъствие е продължавала престъпната му дейност, твърдят от прокуратурата.

Татяна Радева - старши експерт "икономист, организатор на труда", и Станислава Горанова - главен експерт "специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото през септември 2014 г. Павел Александров лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда. Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници - за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите.

Александров неправомерно е сключвал и договори на Фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция. Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. - 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП.

Без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към Фонда - каквото е нормативното изискване, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, гласи съобщението на прокуратурата.

Осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ за лечение в чужбина

Осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ за лечение в чужбина

Детето е със злокачествено заболяване

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

Доказателствата по делото сочат, освен от средствата на фонда, участниците са прехвърляли плащания на фонда към бюджета на НЗОК.
Без да разполагат с правомощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри "S2", с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.

Оферти от чужбина често бавят лечението на децата, призна шефката на фонда

Оферти от чужбина често бавят лечението на децата, призна шефката на фонда

Тя увери, че се опитва да оптимизира административния подход

С цел да се прикрият извършваните престъпления във Фонда не е бил извършван адекватен и ефективен финансов контрол в съответствие с нормативно установения ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 г. за финансов контрольор на фонда е била определена обвиняемата Татяна Радева. Според съобщението на прокуратурата, доказателствата по делото сочат, че във Фонда не е извършван предварителен контрол, не са издавани контролни листа и за поети финансови задължения.

Обвинителният акт е от 500 страници. Основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи, съобщават от държавното обвинение.

Скандални нарушения във Фонда за лечение на деца разкрива секретен доклад

Скандални нарушения във Фонда за лечение на деца разкрива секретен доклад

Според него са били допуснати

Припомняме, през април 2016 година при акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца бе арестувано част от ръководството. Подобен тип зрелищност не благоприятства никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди, коментира след акцията Деница Сачева. Тогава бе арестуван, а по-късно освободен тогавашния шеф на Фонда Павел Александров.

Фондът за лечение на деца дължи стотици хиляди на болниците

Фондът за лечение на деца дължи стотици хиляди на болниците

Алармират от пациентски организации

На мястото на Александров бе назначен проф. Владимир Пилософ, който също бе отстранен от Фонда на 20 март 2017 година поради "установени нарушения", според Министерството на здравеопазването.

Фондът одобри 51 случая на деца, кандидатстващи за лечение в чужбина

Фондът одобри 51 случая на деца, кандидатстващи за лечение в чужбина

11 малки пациенти са одобрени да заминат за лечение в чужбина

Сега директор на Фонда за лечение на деца в чужбина е д-р Тинка Троева.