Електронното здравеопазване ще облекчи дейността на родителите по събиране на документите и стреса от всички срокове, за които Фондът за лечение на деца е най-упрекван. Това заяви в ефира на БНТ новият шеф на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева.

"Още от първия ден се опитвам да започна с оптимизиране на административния подход, за да бъдат и родителите удовлетворени, и всички партньори, които участват в работата на фонда", коментира тя.

По думите й, в момента функциите на администрацията не са структурирани. "Всеки един от колегите експерти върши всичко в този фонд", поясни д-р Троева. Целта е да има структуриране на дейностите и всеки да знае какво прави.

Фондът за лечение на деца с нов правилник

Фондът за лечение на деца с нов правилник

Целта - да няма забавяне на документи и процедури

Голямо значение има въвеждането на електронната система. Д-р Троева увери, че в кратък срок тя ще бъде качена.

"Това е закъснял момент в работата на фонда", констатира шефката на Фонда за лечение на деца. Понастоящем родителите могат да видят заявлението си, минало ли е през Обществения съвет и какво е решението. С въвеждането на електронна система ще бъде достояние на родителите и членовете на Обществения съвет какво е движението на заявлението, кои са експертите, какви са експертизите.

Д-р Троева е изготвила предложение, което ще представи и на министъра на здравеопазването, за увеличаване на щатния състав на фонда с трима експерти.

Установиха фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца

Установиха фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца

Голяма част от тях са били по времето на проф. Пилософ

Като пречка в дейността тя посочи, че на експертите се дава 7-дневен срок, за да си представят експертизата. С въвеждането на информационната система обаче те също ще бъдат много облекчени, смята директорът на Фонда за лечение на деца.

По отношение на процедурата по окомплектоването на медицинските досиета на децата, д-р Тинка Троева изтъкна, че има пет вида документи, които родителите трябва да подават. Новата шефка на фонда вчера е издала заповед за това, когато родители подават заявления на място, да бъдат консултирани и да им се оказва съдействие от експертите към фонда.

"От началото на годината до 8 март сме обсъдили 226 заявления", посочи директорът на Фонда за лечение на деца. По 209 са взети решения. На първото заседание на 8 март, след като тя оглави Фонда, са разгледали 63 заявления.

"Забавянето в много случаи не зависи от нас. Най-вече е свързано с офертите от чужбина", коментира д-р Троева. Според нея трябва да бъде намерена най-точната форма, с която да бъде избегнато забавяне. Все пак, тя посочи, че не могат да наредят на една клиника дали в 7- или 14-дневен срок трябва да даде оферта.

МЗ очаква оценка на прокуратурата за дейността на Пилософ

МЗ очаква оценка на прокуратурата за дейността на Пилософ

След установените нередности при проверка на МЗ

По отношение на изискването медицинските изделия да се купуват по процедури, проведени по Закона за обществените поръчки, д-р Тинка Троева изтъкна, че може да бъде променен правилникът и да се постави изискването съответното лечебно заведение да има сключен договор със съответна фирма за изготвянето на тези медицински изделия.

До момента д-р Троева е провела едно заседание с Обществения съвет към фонда. "Ако нямаме доверие, няма да успеем", категорична е тя. Шефката на фонда заключи, че в първия момент, в който усети дори малко недоверие, ще се опита да промени това.