Някои дейности би трябвало да се поемат от Здравната каса, а не от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това коментира професор Румен Кастелов, член на Обществения съвет и началник на Ортопедията в Болницата на МВР пред БНР.

Фондът за лечение на деца има нов директор

Фондът за лечение на деца има нов директор

Д-р Тинка Троева е специалист по детски болести

"Правомощията на Обществения съвет са достатъчно широки и според мен той функционира добре. Някои корекции в правилника биха оптимизирали работата, начина на взимането на решения, защото понякога тромавата процедура усложнява нещата. Понякога правилникът ни задължава да взимаме решения независимо от по-различното ни мнение", каза проф. Кастелов.

Той уточни, че проф. Пилософ изпълняваше задълженията си, а евентуалните колизии са създадени вероятно от правилника.

Журналисти не бяха допуснати до днешното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, в чийто състав по принцип има двама журналисти от двете обществени медии - БНР и БНТ.

Общественият съвет към фонда за лечение на деца да съветва, а не да решава

Общественият съвет към фонда за лечение на деца да съветва, а не да решава

Има хора, които не се занимават с медицина, обявиха от Здравно

Заседанието беше закрито. От здравното министерство заявиха, че на новия директор д-р Тинка Троева й трябва още малко време, за да се запознае с обстановката. На 6 март тя пое поста директор на Фонда за лечение на деца.

Притеснения заради готвени промени в Обществения съвет на фонда за деца

Притеснения заради готвени промени в Обществения съвет на фонда за деца

Съветът трябва да е обществен коректив

Припомняме, след акцията от ГДБОП във Фонда за лечение на деца, когато част от ръководството на фонда бе арестувано и голяма част от документите иззети, бе директорът Павел Александров бе сменен с проф. Владимир Пилософ.

Последваха промени и в състава на Обществения съвет, някои от неговите членове напуснаха, а случаи на деца бяха представени некомплектовани и за това получиха откази.

Малкият Байрям все още не е заминал за лечение

Малкият Байрям все още не е заминал за лечение

Въпреки подписа на здравния министър

В последните дни стана известен случая с 9-годишния Байрям, който имаше одобрение да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но ден преди заминаването близките му получиха телефонно обаждане, че няма да пътува.

След обществения натиск бе решено първо да бъде опериран в София, след като се оказа, че тук нямаме специалисти и бе разписано да замине за Германия, имаше и срок за това. Вчера стана ясно, че детето още не заминало за животоспасяващата операция.