Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се задейства по разследването Pandora Papers.

Тя е изпратила официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българите, установени в разследването, като и за свързаните с тях търговски дружества.

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление с информацията, публикувана от bird.bg.q и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество.

Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица на висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Освен това ще бъде направено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен.

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Той опроверга информацията по разследването Pandora Papers

Ако бъде установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от страна на дирекция "Противодействие на корупцията".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора".

Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ия парламент и директор на ДАНС.

Правилникът на Народното събрание обаче забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

Приходната агенция е изискала допълнителна информация по случая

Сегашните разкрития доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията