кабелДвама рецидивисти бяха заловени в Своге във връзка със серия от кражби на кабели от трафопостове в района, информираха от пресцентъра на МВР.

Служителите на РУП-Своге започнали разследване, след като само за периода 01-09 октомври медни проводници били откраднати от трафопостове на територията на Своге Гара Бов, Реброво и Миланово.

Криминалистите стигнали до извода, че престъпленията са извършени по идентичен начин - неизвестните грабители взимали само проводниците от трансформаторите до електрическото табло на трафопостовете, без да пипат намотките от бобините им, действали близо до спирки и гари на жп линията София-Мездра.

След съвместни действия с РУП-Мездра и ОДМВР-Враца, служителите на реда стигнали до криминално проявените и вече осъждани М.Б. (21г.) и И.К. (36г.). Двамата били задържани на местопрестъплението - в трафопост в с. Люти брод. В раниците им полицаите открили клещи, ножици и други инструменти.

В хода на разследването станало ясно, че двамата са автори и на останалите кражби. Действали по точно определена схема - хващали последния пътнически влак от София, в тъмната част от денонощието слизали на произволна спирка по линията, атакували избрания трафопост през нощта, а с първия сутрешен влак се прибирали обратно в столицата и предавали откраднатото в пункт за вторични суровини в гр. Нови Искър.

На И.К. е наложена постоянна мряка за задържане под стража.

По данни на експерти, щетите от кражбата само от един трафопост възлизат на 4 - 5 хиляди лева. Към това може да се прибави и фактът, че до възстановяване на електроподаването, хората в районите остават без ток и вода в продължение на седмица.