Неизвестни лица са проникнали с взлом чрез в проходим колектор от подстанция „Подуяне”, собственост на ЧЕЗ. Крадците са влезли, като са разрушили носеща стена. Те са обелили 5000 метра меден кабел средно напрежение.

Щетите възлизат на над 100 000 лв.

Подстанция „Подуяне” осигурява електрозахранването на столичните квартали „Подуяне”, „Хаджи Димитър”, „Гео Милев” и част от централната градска част на София.

Подобни набези нарушават сигурността на електрозахранването на клиентите на компанията и се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани. Освен това застрашават и човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

За пореден път от ЧЕЗ настояват за законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-строг контрол от компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти нанасят и щети за милиони левове и вредят на икономиката на страната като цяло.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура.