Жителите на плевенското село Горна Митрополия недоволстват срещу зачестилите набези и бездействието на властите, съобщи bTV. Крадците са заснети на камери, но няма задържани.

Само за последните два месеца маскираните крадци са влезли в 80 магазина. Според данните на полицията кражби е имало само в 4 магазина.

В Нови Искър им писна от системните кражби, излизат на протест

В Нови Искър им писна от системните кражби, излизат на протест

Апашите не се притеснявали от нищо

От полицията смятат, че групата е "гастролираща". Според местните, лицата, заснети да крадат, са известни и са от района. Издирването на извършителите продължава.

В Горна Митрополия живеят 1500 души. Полицейски екип обикаля по график. Жителите на селото не искат частна охрана, тъй като си плащат данъците.

По-рано през деня изпълнителният директор на индустриален клъстер "Сигурност" Татяна Иванова и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обсъждаха дали частните охранители могат да свършат работата на МВР.

Припомняме, според промените в Закона за частна охранителна дейност има възможност цяло населено място да наеме частна охрана.

От работодателските организации поискаха президентът Румен Радев да наложи вето на Закона, приет на 18 януари 2018 г. Мотивите им са, че той противоречи с правото на Европейския съюз, не е минал нужното обсъждане, а въвежда прекомерни и ненужни регулаторни мерки.

Основното мнение сред политиците, които оспорват промените в този закон са, че се въвеждат т.нар. "частни армии".

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

Смятат, че правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност

Според депутата от ГЕРБ Маноил Манев 30% от селата в Старозагорска област, например, имат договори за охрана с частни охранители. Сега законодателно се дава възможност тези договори да се сключват не от отделни хора, а от общината - с пари от бюджета ѝ.

Манев твърди, че това не означава абдикация на държавата, тъй като в случая става дума за охранителна дейност, а не за разкриване на престъпления. "Преди години имаше СОД към МВР, но беше закрита по "много интересен начин", припомни той.

От охранителния бизнес смятат, че има свръхрегулация. "Частните охранителни компании доставят бизнес услуга "сигурност" - тя е специфична, тъй като се извършва на определени обекти и служителите носят оръжие", коментира Татяна Иванова.

Палежи за сплашване правели в село Мечка, известно с безбройните кражби

Палежи за сплашване правели в село Мечка, известно с безбройните кражби

Жителите на плевенското село са вдигнали ръце от грабителите

Припомняме, жителите на село Мечка от години се чувстват безпомощни пред наглостта на крадците. Преди година от МВР като отговор на високата битова престъпност в някои региони на семинар обучаваха кметове как да слагат белезници.