"Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод повдигнатите на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Прокопиев обвинения. 
Кръгът на обвиняемите по разследването за сделката с ЕВН на този етап е изчерпан и много скоро обвинителен акт ще бъде изготвен и внесен в Софийския градски съд.

На брифинг в съдебната палата Арнаудова обяви, че Дянков се е явил в 10.00 ч. в следствието, където му е било представено постановление за привличане като обвиняем.

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

Той е извършител, а Прокопиев подбудител, според обвинението

Бившият финансов министър е обвинен в престъпление по служба и, ако бъде признат за виновен, може да поучи наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Според обвинението целта му е била да облагодетелства дружеството "Булброкърс", получавайки сумата от 1 276 618 лв.

Според Софийската градска прокуратура Дянков е имал и съучастник - а именно бизнесменът Иво Прокопиев, който е действал като подбудител и помагач на ексфинансовия министър.

Прокопиев е подпомогнал Дянков да извърши престъпление по служба, давайки съвети и оказвайки помощ за това как да бъде извършена сделката.

Щетата за държавата е в размер на 20 829 200 лв.

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков
Обновена

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков

Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение "Подписка"

Арнаудова изтъкна, че до момента това е кръгът от обвинени лица.

Стана ясно, че те не са действали като организирана престъпна група. Прокопиев и Дянков са съучастници в престъпление по служба. Трайков е обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил служебните си задължения.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" също е обвинен.

По отношение на Сребърния фонд, Арнаудова изтъкна, че това е вторична последица от извършеното от обвиняемите престъпление. Парите от приватизацията е следвало да пост в Сребърния фонд.

Прокуратурата разполага и с писмени доказателства, но Арнаудова не уточни какви са те, за да не пречи на разследването.

Прокопиев и Дянков могат да получат от 3 до 10 години затвор и глоба от 3000 лв. до 5000 лв.