Ще спрем да вървим след пожара. Край на кортежите с гардове пред заведенията.

Това стана ясно след среща на професионалното ръководство на МВР с главния прокурор Сотир Цацров, който се зарече, че ще настъпят сериозни промени в подхода към нелегалните охранители.

Причина за извънредния разговор и последвалите решения е случаят на Околовръстното в София, при който гардове на подсъдимия Ивайло Борисов - Ториното биха шофьор и съпругата му.

Бабаитите от Околовръстното не можели да са охрана, мислели се за безнаказани

Бабаитите от Околовръстното не можели да са охрана, мислели се за безнаказани

Около това мнение се обединиха експерти

Нашата реакция в такива случаи е последваща, тя не е системна, а е при конкретен повод, обясни Цацров, като определи случая за неприятен инцидент, поразяващ с наглостта на стореното.

От срещата има и резултат - вътрешното ведомство ще внесе искане за законови промени в Закона за частната охранителна дейност. Ще се иска регистрация не само на оръжията на частните гардове, но и на съпровождащите коли.

Охранителният бизнес на светло няма да бъде засегнат, увери обвинител номер едно. Още от днес пък започва масирана проверка на МВР "срещу групите, създаващи дискомфорт на гражданите".

Към момента в страната има само 117 регистрирани договора на частни лица със законни охранители. 50 от тях са във Варна, а 27 - в София.

Задържаните гардове на Ториното нямат принадлежност към охранителна фирма. Те нямат разрешение за носене на огнестрелно оръжие и според Цацаров такова не е намерено нито у тях, нито в домовете им.

Към момента те отказват да дават обяснения.

Няма данни Ториното да е бил на мястото на инцидента, но алибито му се проверява. Цацаров очаква до обяд в районния съд на столицата да бъде внесено искане за постоянен арест на задържаните.