Биячите не са действали като охранители и нямат експертиза за това. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по БиТиВи експертът по бодигардинг Маноил Манев по повод уличната саморазправа на Околовръстното шосе.

Припомняме, че в сряда привечер четиримата мъже удряли с палки и юмруци 30-годишен мъж и съпругата му на пътя. Повод за агресията им станало бипкане от страна на жертвата. Биячите са бодигардове на Ивайло Борисов – Ториното. Те са задържани за 72 часа и днес се очаква в Софийския районен съд да бъде внесено искане за постоянен арест.

Задържаха биячите от Околовръстното, билѝ частни гардове

Задържаха биячите от Околовръстното, билѝ частни гардове

Два автомобила са засекли кола

Манев е категоричен, че въпросните гардове не са никаква охрана и нямат поведение на такива. Той обясни, че според закона, за да си охранител трябва да си неосъждан и да нямаш криминални прояви. Трябва да са преминали всички курсове и обучения преди назначаването. Маноил Манев подчерта, че не може да си назначен на изпитателен срок за охранител и да нямаш трудов договор.

Той определи биячите като бабаити, които мислят, че ще останат безнаказани. Сега е нужно прокуратурата да свърши каквото е обещала и четиримата мъже да получат по 10 години затвор. Така и полицаите на улицата ще усетят, че има някой зад тях.

На всеки километър не може да има полицаи. МВР в София трябва да започнат да отнемат лицензи, смята още експертът.

Системата не сигурност се нуждае от сериозни промени, защото иначе палките ще излязат на улицата, коментира Манев. Той смята, че полицаите са много чувствителни, защото са на улицата.

Цацаров спешно вика МВР шефове след побоя на Околовръстното

Цацаров спешно вика МВР шефове след побоя на Околовръстното

Мъжът е бит и с метална палка

От своя страна бившият зам.-директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира, че ако биячите от Околовръстното минат психологично изследване, трудно ще го вземат. Той сподели, че преди е имал впечатления от охраната на Златомир Иванов – Баретата, работил е с тях и тя имала съвсем различно поведение. Гардовете на Баретата нямали такива махленски, бабаитски прояви като на биячите от Околовръстното.

По думите му подобна саморазправа е проява на простотия и индикатор, че в МВР нещата не се вършат добре. Йорданов коментира, че 15 години, докато е работил в системата, имало много заплахи с различни премиери, политици, но никога не е било съобщавано. Сега се обявявало това, а ежедневните криминални прояви остават безнаказани.

Росен Йорданов коментира още, че по времето на тройната коалиция имало един период, в който подобни наглости като саморазправата са достигнали невероятен връх. Тогава се взели мерки и хора, извършващи подобни неща, били възпрепятствани.

Сега няма усещане за ред, категоричен е Йорданов. В МВР чиновничеството отдавна е взело връх и това трудно може да бъде коригирано. От години се слагат хора, които нямат авторитет. Слагат се чиновници – кой удобен, кой не удобен, смята експертът.

Той също се надява гардовете на Ториното да получат полагащото им се наказание.

Ториното защитава гардовете си: Били са предизвикани, не са махленски хулигани

Ториното защитава гардовете си: Били са предизвикани, не са махленски хулигани

Били на изпитателен срок

В интервю за БиТиВи Ивайло Борисов – Ториното обясни, че познава гардовете от един месец и те нямат трудов договор, защото са в изпитателен срок. Все още не ги бил наел, дори не били взимали и заплати.

Гардовете нямали лично оръжие. Затова той отрече информациите, че са се хванали за пистолета. Дали са криминално проявени Ториното не знае. Той попита какво значи да си криминално проявен. На днешно време всеки е криминално проявен, дори министърът на вътрешните работи е криминално проявен. Ако имали влязла в сила присъда, щели да са в затвора.

Запитан дали охранителите са действали правилно, той отговори с въпрос: „А по какъв начин да действат, когато някой ги замеря с бутилки и слиза с палка”.

Охранителите му нямали и палки, категоричен е Ториното.

Той твърди, че момчетата му са били предизвикани от пострадалия Васко Наумов и ще им осигури защита в съда.

Ивайло Борисов – Ториното отрече да има връзка със Златомир Иванов – Баретата, освен по двете дела, по които двамата са подсъдими. И двете дела били само по слухове и свидетелски показания.

Охранителите си били лично негови и нямали нищо общо с Баретата.

Ториното имал бизнес с депониране на земни маси. Твърди, че бизнесът му е законен и си плащал данъците. Бил доверчив и затова си патил цял живот, подчерта той.