Много внимателно трябва да проследим процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор, начина, по който се развива, крайния резултат, както и последващите действия.

Такава позиция изказа служебният министър на правосъдието Крум Зарков в студиото на БТВ, където коментира днешния развой с предложението на шестима прокурори да се разгледа отстраняването на главния прокурор Иван Гешев заради грубо нарушение.

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Предлагат ВСС да разгледа казуса с израелския експерт и намесата на главния прокурор

Зарков определи като силни изтъкнатите правни аргументи. "Очаквам процедурата да се развива по законовия ред", добави Зарков. Иначе той самият имал намерение за излезе с позиция в понеделник по случая с разкритията от седмицата за начина, по който се разследва инцидента, но самото искане от магистратите обезсмисля стъпките, които е смятал да предприеме.

Министърът, който е и член по право в Пленума на Висшия съдебен съвет, обясни, че процедурата по освобождаване на главния прокурор е в ръцете на ВСС, като сега предстои по правилата на съвета да се връчи становище на Иван Гешев, да се изчака негово обратно становището в рамките на седмица след което в рамките на три дни да се насрочи заседание, на което ще се обсъди направеното предложение и ще се реши дали главният прокурор да бъде отстранен от длъжност. Припомняме, че по информация на БНТ визитата на главния прокурор в САЩ приключва на 17 този месец, когато се и очаква той да се върне в България.

"Иван Гешев трябваше да напусне поста още през 2020 г., когато беше една от основните причини за масовите протести", каза министърът на правосъдието и припомни, че още преди това, през 2019 г., президентът Румен Радев е върнал кандидатурата му за ново разглеждане от ВСС.

Депутати мислят къде е политическата сделка зад обрата във ВСС

Депутати мислят къде е политическата сделка зад обрата във ВСС

Общото мнение обаче е, че политиката не се меси в делата на съдебната система

Министър Крум Зарков отбеляза, че въпросът за оставката на Иван Гешев е важен, но още по-важен е въпросът със системните проблеми с позицията главен прокурор. "Искам да напомня, че в Народното събрание е внесен много важен законопроект, който касае търсене на отговорност на главния прокурор и отчетност, в по-широкия смисъл на думата. Този законопроект става още по-важен сега, тъй като най-накрая ще може да бъде отвързан от определена личност, знаете опонентите на този законопроект ни обвиняваха, че го правим едва ли не, за да махнем Гешев. Този законопроект остава много важен, за да не се стига отново до ситуация, в която главните прокурори са центъра на политическите дебати в България", посочи още министърът.

Крум Зарков припомни и друг сериозен проблем - че много органи, включително и ВСС функционира извън мандата си.

"Въпросът за Гешев тръгна по друга писта, но законът стои на дневен ред."

Но Крум Зарков смята, че на Борислав Сарафов трябва да му се даде мандат на доверие, но това не означава да не се промени системата. И той, и заместниците на Гешев трябва да са наясно, че ще бъдат наблюдавани под лупа. Или ще стане ясно, че всичко това е плод на някакъв нов политически сценарий.

Сарафов се извини, че е бил подведен и не е разбрал думите на Гешев

Сарафов се извини, че е бил подведен и не е разбрал думите на Гешев

В официална позиция той отхвърля манипулациите по темата