С днешното си изявление по отношение на главния прокурор кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставката на Иван Гешев, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков, цитиран от БНР.

Той съобщи, че следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще оповести какви стъпки ще предприеме по отношение на главния прокурор след изявленията на неговия заместник и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който обяви, че е бил подведен от Иван Гешев за подробностите около случая с взрива до колата му на 1 май и упрекна обвинител №1, че цяла седмица не е внесъл яснота около станалото.

"Това, което се случи в последните дни, е, че заместник главният прокурор изрази и недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва, нерегламентирано с разследване, което го касае пряко. Струва ми се, че това е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието естествено няма да стои безучастно в това, така че на дневен ред са всички тези въпроси те трябва да бъдат решавани", посочи Зарков.

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Но да има реална промяна

На въпрос дали Гешев е уронвал престижа на съдебната власт правосъдният министър отговори: "В рамките на своя мандат - многократно."

Той заяви също, че въпросът за оставката на Иван Гешев е важен, но по-съществено бъдат приети законите, благодарение на които никой следващ главен прокурор да не може да попадне в същата цикличност като предшествениците си. "Става дума за основно за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които трябва да бъдат приети от този парламент", уточни Крум Зарков. Той допълни, че искането на оставката и съдбата на Гешев като цяло не покрива целия спектър от проблеми, които са системни и трябва най-сетне да бъдат уредени на законово ниво.

Приоритетите на ГЕРБ и ДПС се припокриха и заедно ще свалят Гешев

Приоритетите на ГЕРБ и ДПС се припокриха и заедно ще свалят Гешев

Мария Габриел припомни ползотворната съвместна работа с представителите на ДПС

Националното радио информира също, че е проведена среща на синдикални представители на служителите в затворите с правосъдния министър и неговия екип, след която обаче те не са останали удовлетворени и утре надзирателите ще проведат протестни прояви. В 9 часа те ще излязат пред затворите с настояване да бъде преразгледан настоящият 12-часов режим на работа. След срещата председателят на Синдиката на служителите в затворите Ясен Тодоров заяви, че не е било постигнато съгласие нито по този въпрос, нито по искането за увеличаване на заплатите с 20%. "Ще потърсим съдействие в нашите партньорски организации, в лицето на Синдикална федерация на служителите в МВР, за провеждане на национален протест. Най-вероятно ще е пред министерството на правосъдието. Ще изготвим и писма до европейските ни партньори - European service union и public service international. Ще потърсим тяхното съдействие, ще си проведем националния протест", посочи той.

От своя страна Зарков изтъкна, че тази реформа е отлагана именно, защото има риск от такъв вид протести. "Само за сведение да кажа, че през първото тримесечие сравнение на тази година, в сравнение с първото тримесечие на миналата година, благодарение на реформата, извънредният труд, който е полаган, е намалял с 85%", обясни той.

Надзирателите излизат отново на протести

Надзирателите излизат отново на протести

Ако Зарков не насрочи до 10 май разговори със синдиката им по проблемите