Сред основните приоритети на проектопремиера на ГЕРБ/СДС Мария Габриел е когато и ако встъпи в длъжност, да поиска оставката на главния прокурор на Република България Иван Гешев. Това заяви самата Габриел на среща с парламентарната група на ГЕРБ, пред които тя презентира програмата си преди да започне разговори и с останалите парламентарно представени политически сили в 49-то Народно събрание.

"Това, което ще направи министърът на правосъдието в редовно правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт", заяви Габриел. Следва да отбележим, че това е първият път, в който представител на ГЕРБ се дистанцира от главния прокурор.

ААА - така озаглави плана си за управление Габриел с аналогия към обозначаването на кредитните рейтинги на държавите. Първото А е амбиция за съставяне на правителство, второто - авторитет на България в Европа, а третото - ангажимент към хората.

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Борисов: Кабинет с втория мандат е абсурд, но продължаваме да говорим с ПП/ДБ

Илюзиите на колегите се свеждат до един провален мандат, коментира той

На първо място сред приоритетите на проектопремиера на ГЕРБ стои изход от политическата криза и съставянето на редовно правителство. На второ - стабилизиране на държавните финанси и приемане на редовен бюджет. След това идва и правосъдната реформа, механизма за разследване на главния прокурор и разделянето на КПКОНПИ.

Справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантирането на енергийната сигурност на България пък е приоритет номер 4 на Мария Габриел.

"Пето - Приемане на България е еврозоната - зависи от бюджета, което зависи от размера на дефицита. На шесто място стои пък стартирането на европейските програми, които от няколко години са на пауза, както и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост", продължи тя.

Също така Мария Габриел продължи с приоритетите за правителство като ускоряване на модернизацията на страната в сферата на науката, културата, иновациите, в стратегически сектори, свързани със зеления преход, включително дигитализацията на публичния сектор, инвестициите в младите хора и др., които биха могли да влязат в рамка не за четиригодишно управление, а поне за два мандата.

А що се отнася в конкретика до план-графика за днешния ден - най-важното е да се проведе реален и конструктивен диалог, подчерта още тя.

Благодаря ви от все сърце, това са приоритетите, завърши изказването си Габриел, но бе прекъсната от бурни аплодисменти от страна на цялата парламентарна група на ГЕРБ, събрала се в залата.

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

С Асен Василев може да се работи