Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) реши за свое заседание на 2 май 2023 г. да бъдат подновени ефективните протестни действия на служителите в затворите и арестите в страната.

В писмо до служебния правосъден министър Крум Зарков и зам.-министъра на правосъдието Мария Павлова синдикатът предупреждава, че ще предприеме протестни действия, ако преди това няма реакция от страна на Зарков. В писмото е поискана среща, на която да бъде направен опит за решаване на възникналите въпроси и предотвратяване на ескалацията на напрежение сред служителите в местата за лишаване от свобода, чрез диалог.

Синдикатът протестира по редица въпроси - нарушаването на задължения на министерството относно правата на служителите за информиране и консултиране, строгите мерки за икономии на всяка цена, зачестяващите случаи на агресия, насочена срещу персонала, работното време и условията на труд, включително неизпълнението на ангажименти на министерството, постигнати с предишни правителства, съобщиха от организацията.

Надзирателите събраха 2082 подписа срещу управлението на системата на затворите

Надзирателите събраха 2082 подписа срещу управлението на системата на затворите

МП пък си продължава с поетапното въвеждане на 12-часов график

"С настоящото писмо Ви информираме, че на проведено заседание на УС, на 2 май 2023 г. беше обсъдена обстановката в подразделенията на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и гласувано с голямо мнозинство в подкрепа на протести, в отговор на водената политика в системата на затворите", се казва в писмото до Зарков и Павлова.

Представители на структури на синдиката са сигнализирали за промени в организацията на охраната в затворите и арестите в страната, които оказват негативно въздействие върху нивото на сигурност, трудовите права и стреса на работното място. Те предупреждават, че в резултат от това ще спадне нивото на мотивация и ще се увеличат просрочените отпуски и напускащите опитни служители. "... Постоянно се работи в недокоплект. Напусналите служители плюс колегите, които са на школа, плюс тези, които са в болнични, са повече от едно отделение отсъстващи. Това води до голямо натоварване на останалите служители. С цел да се покрият липсващите служители, се оголват постовете и се намалява сигурността в затвора. За да няма извънреден труд и да се запълни наряда, в отпуск излиза само по един човек от отделение", пише председателят на синдикалното дружество във Враца. "Броя на застъпващите служители от НОС беше съкратен от 19 на 17. За през нощта 15. В зоната с повишена сигурност, вместо двама, е един надзирател, другият при нужда е КО или ДГН. Охраната на външни постове е от наряда, охраната на доживотно осъдени е от двама надзиратели, а на друг тип осъдени и от един надзирател", се казва в писмо на зам.-председателя на секцията в Бобов дол. "В работния график няма предвидени служители, които да сменят постовите, за да ползват регламентираните си почивки (физиологични почивки, време за отдих, време за хранене). Това важи и за нощните дежурства", съобщават служители от Стара Загора. "Огромно напрежение, натоварване, преумора и невъзможност за физическо и психическо възстановяване преди следващ наряд", отчитат като резултат от промените в последните месеци от затвора в Пазарджик.

Надзирателите отново излизат на протест

Надзирателите отново излизат на протест

Настояват за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв.

От синдиката изтъкват, че цитираните писма и споделените примери са десетки и преповтарят възникналите проблеми.

От организацията се обръщат към Крум Зарков с конкретни упреци към Зарков за:

- продължаващото Ви отношение, показващо отричане ролята на синдикатите, като представителен глас на служителите, и в нарушение на споразумението подписано със синдикалните организации, правилата за организацията и дейността на Съвета за социално партньорство в МП и директивите на ЕС относно правата на служителите за информиране и консултиране;

- отказа Ви да отговорите официално на изпратените от нас документи по засегнатите по - горе теми и други въпроси, свързани със служебните и социално икономическите права и интереси на държавните служители в подчинените Ви дирекции.

Синдикатът на служителите в затворите приканва правосъдния да насрочи до 10 май 2023 г. среща за решаване на възникналите въпроси, за да се избегнат ефективни протестни действия в системата на затворите след тази дата.

Надзирателите протестират главно заради преминаването на 12-часов работен ден, според МП

Надзирателите протестират главно заради преминаването на 12-часов работен ден, според МП

Служебното правосъдно министерство обаче категорично не се отказва от промяната

В писмото до Крум Зарков и Мария Павлова синдикалната организация също така систематизира подробно исканията си:

1. ССЗБ поддържа становището и намира за напълно оправдано искането на персонала с охранителни функции за незабавно преразглеждане на обявените мерки за строги икономии в структурите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", маскирани като реформа в българската пенитенциарна система и наложени под претекст - създаване на "по-хуманни" условия за работа на надзирателите с промяна на работните графици.

Намаляването на часовете извънреден труд на всяка цена, на практика представлява намаляване на разходите за безопасност. По наше мнение, което се подкрепя и от мненията на огромното мнозинство от действащите главни надзиратели, командири на отделения и служителите на изпълнителски длъжности, поставянето в риск на живота и здравето на персонала в затворите и арестите, и безопасността на лицата изтърпяващи наказания, не изисква допълнителна обосновка. В края на тримесечието имаме ситуация на реално намаление на разходите за извънреден труд в повечето звена, но намаляването му допълнително увеличи уязвимостта на персонала и излага на риск дейностите засягащи правата на лишените от свобода. Или с други думи, докато от една страна, налагате промени под претекст - създаване на "по-хуманни" условия за работа на надзирателите, от друга, одобрявате допълнително намаляване на персонала в работните смени, с цел съкращаване на разходи, което влошава условията на труд и увеличава натоварването и чувството за несигурност в състава.

2. ССЗБ отправя ново искане към Министерството на правосъдието, във връзка с предложения законопроект за бюджет 2023 г. на служебното правителство, за запознаване с разчетите и стандартите за финансиране на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" (основно трудово възнаграждение, плащания с постоянен характер, стимули обвързани с резултати и оценка на представянето, щатна обезпеченост, капиталови разходи и подобряване условията на труд и др.).

3. ССЗБ настоява за незабавно и безусловно прилагане на принципа на "нулева толерантност" към всякакви прояви на агресия към персонала в различните направления на дейност в местата за лишаване от свобода, арестите, Главна дирекция "Охрана".

4. ССЗБ, като осъзнава, че обществеността трябва да бъде запозната с проблемите в затворите, които често са невидими и подценени, но имат ключова роля в ежедневната работа по поддържане на сигурността в затворите и ресоциализацията на лишените от свобода, и като отчита важността на служителите, правото им на безопасно работно място, да говорят за заплахите, корупцията и други нередности, обявява готовност за провеждане на протестни инициативи в град София и останалите градове на страната след 10 май 2023 г.

Надзирателите излязоха на протест пред Министерството на правосъдието

Надзирателите излязоха на протест пред Министерството на правосъдието

Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.