Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подкрепя приоритета, изведен като основен от проектопремиера на ГЕРБ Мария Габриел - при съставяне на редовно правителство с първия мандат да се иска оставката на главния прокурор на Република България Иван Гешев.

"Това е важна политическа заявка, която, разбира се, се ползва с моята подкрепа. Но трябва да кажем две неща - как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и при начина, по който ще се конструира следващия ВСС. Тоест как си представяме онзи състав, който може да се произнесе ефективно по такава инициатива (за свалянето на главния прокурор)", коментира в парламентарните кулоари той.

На второ място стои въпросът, смята Иванов - след "странния инцидент" с Гешев, следва да бъде повдигнат въпросът за реална промяна. "Защото, ако на мястото на Гешев стои например Сийка Милева (говорител на главния прокурор - б.р.), разбираме, че това няма да е никаква съществена реформа. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на ГЕРБ, каква е идеята да променим съдебната система и ВСС."

"Възраждане" приветстват, че ГЕРБ започват да мислят като тях

"Възраждане" приветстват, че ГЕРБ започват да мислят като тях

Костадинов смята обаче темата за оставката на Гешев за кукичка

Иванов коментира и защо от коалицията ПП/ДБ не се явиха на срещата, организирана от ГЕРБ - следвало подобни разговори да се водят с всички лидери. В момента, следва да отбележим, Кирил Петков и Асен Василев са на форум в чешката столица Прага.

"Надявам се обаче подобна среща да има. (...) Мисля, че не бива да се отказваме от усилията да има редовно правителство въпреки ограниченията, които имаме и са известни и на ГЕРБ (че ПП/ДБ няма как да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ или с участието на техни министри)", изтъкна още той.

"Изобщо не сме в режим на разговор за запълване на кутийки", коментира Христо Иванов и идеята на Бойко Борисов за кабинет на личностите, чийто състав да бъде запълнен от останалите парламентарно представени политически сили.

И ДПС иска да свали Гешев

И ДПС иска да свали Гешев

Карадайъ се обяви отново против формулата "стани да седна"