Главният прокурор Иван Гешев, заедно с окръжния прокурор от Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов проведоха срещи с представители на най-големите еврейски организации в САЩ. Иван Гешев замина за Съединените щати в разгара на скандала у нас с бомбения атентат срещу него от 1 май, веднага след визитата му в Турция. Също така не ставаше ясно и каква е целта на посещението в САЩ, а днес от пресцентъра на прокуратурата заявяват, че то е по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение.

Докато у нас тече разследването, главният прокурор се е срещнал в САЩ с представители на най-големите еврейски организации в САЩ - Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, "B'nai B'rith International" - най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации. Тема на разговорите са били противодействието на антисемитизма, като американските представители са били запознати с делото "Сарафово" и с изграждането на паметници у нас, посветени на спасяването на българските евреи.

Въпреки че според Гешев българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа "антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция", той последователно уверява, че българските институции последователно водят борба с тези явления и издигна темата като основна за мандата си.

От пресцентъра на прокуратурата посочват, че представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май.

Припомняме, че главният прокурор даде своя втори коментар за бомбата именно от САЩ в разговор с БНТ и то това стана след като вътрешният министър Иван Демерджиев го опроверга от парламентарната трибуна, че не е пътувал със семейството си в колата по време на инцидента, както направи в самия ден.

Борислав Сарафов пита Гешев защо мълча цяла седмица?

Борислав Сарафов пита Гешев защо мълча цяла седмица?

Израелският експерт доведен от Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев"