Конституционният съд отхвърли искането на бившия омбудсман Диана Ковачева да обяви за противоконституционно ограничението за до три явявания на изпита за юридическа способност.

Става въпрос за разпоредбата на чл. 300, ал. 3 от Закона за съдебната власт, която гласи, че "при оценка "неиздържал" стажант-юристът има право да се яви на изпит след допълнителен двумесечен стаж по реда на чл. 297, ал. 2, т. 1, до три пъти".

Решението на КС е прието единодушно днес, като в заседанието са участвали 11 конституционни съдии.

Пълният текст на решението и мотивите за него ще бъдат публикувани по-късно, посочват от съда.

Искането на омбудсмана е от 19 декември 2023 г., като в мотивите си посочва, че ограничаването на броя явявания противоречи на основното право на свободен избор и на упражняване на професия съгласно Хартата за основните права на ЕС, както и на гарантираните от основния закон право на труд, на свободен избор на професия и на място на работа.

В искането до КС се посочваше още, че законът не предвижда изрично какво се случва, когато стажант-юристът премине този праг и не издържи три пъти изпита за правоспособност, но следва изводът, че той изцяло губи право да придобие юридическа правоспособност, въпреки и независимо от наличието на диплома за завършено висше юридическо образование, издадена от акредитирано висше училище.