Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита на личните данни, с която бяха въведени 10 критерия, по които ще се преценява дали журналистите са спазили баланса между правото на информация и това на защита на личните данни, когато са използвали такива в свои материали, съобщава lex.bg.

Решението е взето с 8 на 4 гласа.

Припомняме, от Асоциацията на европейските журналисти поискаха и през февруари тази година президентът Румен Радев наложи вето на разпоредбата с мотива, че с формулираните 10 критерия се създава "ненужна свръхрегулация". Тя беше атакувана и от социалистите, според които критериите са "абстрактни, неясни, обтекаеми и субективни", а това създава риск за произволни тълкувания, ограничаване на свободата на словото и цензура. Те изтъкнаха и че с въпросния член от закона се дава превес на защитата на личните данни над правото на информация.

Само в краен случай щели да глобяват медии според Закона за личните данни

Само в краен случай щели да глобяват медии според Закона за личните данни

Медиите могат да събират всякаква информация без правно основание

Все още не са ясни мотивите на Конституционния съд за отмяна на разпоредбата.

Критериите бяха част от големите изменения в Закона, направени след влизането в сила на Общия регламент за защита на данните (GDPR) миналата година. Те бяха отговорът на законодателя на опасенията за цензура, които изказаха много журналисти и фоторепортери и бяха изведени от практиката на Европейския съд по правата на човека.

След като 10-те критерия са обявени за противоконституционни, продължава да действа правилото, че "обработването на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване, е законосъобразно, когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот".

Президентът наложи вето върху Закона за личните данни
Обновена

Президентът наложи вето върху Закона за личните данни

Радев възразява срещу критерии, налагани върху данни, обработвани от журналисти