Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая с детска градина "Детска китка" в столичния кв. "Надежда".

Припомняме, в началото на ноември медицинска сестра беше записана със скрита камера да обижда и напада дете от яслената група. Заради случая в детската градина бяха поставени камери за наблюдение.

В доклад на зам.-председателя на КЗД доц. д-р Баки Хюсеинов се посочва, че се е информирал от медиите за поведението на медицинска сестра. От направения от родителите запис се чуват груби реплики към детето, от които по-късно медицинската сестра не се е отрекла.

Поставят камери в детската градина, където медсестра тормозела децата

Поставят камери в детската градина, където медсестра тормозела децата

От градината уверяват, че медицинската сестра няма повече да влиза в яслена група

Родителите виждат разлика в поведението на детето, след като то започва да посещава детската ясла, което според тях е в резултат на стрес.

Хюсеинов посочва, че в практиката по прилагането на Закона за защита от дискриминация е утвърдено разбирането, че вербалното и физическото насилие накърняват достойнството на потърпевшите и създават унизителна и застрашителна среда. По тази причина той е на мнение, че разпространените кадри съдържат данни за осъществен тормоз.

Хюсеинов предлага да бъде образувано производство пред Комисията по случая, в което да се установят нарушителите и да бъдат наложени предвидените в закона санкции.

Таен запис уличи медсестра от детска градина в насилие над деца

Таен запис уличи медсестра от детска градина в насилие над деца

Притеснени родители забелязали промяна в поведението на дъщеря си