Лекар от голяма софийска болница е скрил, че е болен от СПИН. Това заявиха пред БиТиВи лекари от ИСУЛ. Те не поясниха от коя болница е въпросният им колега. „Имаме десетина случая, за които ние знаем, трима от които не са казали, а другите са казали", поясниха още те.

Медиците споделят, че все по-често се случва пациенти да си признават, че са носители на вируса на СПИН. Те твърдят, че има реална опасност и за самите тях. При последния случай, когато попитали пациент дали е носител на някакви вирусни заболявания, той не си е признал. По-късно в болницата му били направени изследвания, при които било установено, че е носител на вируса на ХИВ.

Заради липсата на пари нямало и бързи тестове за СПИН в болниците. Тъй като стандартните клинични тестове за ХИВ и СПИН отнемали повече време, не се правели на спешни пациенти. Лекарите поясняват, че много пъти са питали за бързи тестове и отговорът бил, именно, че няма пари. Те предлагат и при приемане по спешност, и при планов прием на болни да се въведе в закона задължително тестване за опасните инфекции.

Ние играем на руска рулетка, но с четири патрона - имаме хепатит, туберкулоза, сифилис и СПИН", казаха още медиците от ИСУЛ.