Съсловните организации от здравния сектор и новият здравен министър Николай Петров обсъдиха състоянието на здравната система, проблемите на съсловията и необходимите мерки.

Проф. Николай Петров каза, че са стигнали до единодушие за това кои неща са спешни, кои трябва да получат решение и посочи, че трябва да бъде осигурена справедливост.
„Ще се опитаме да заложим рамките на следващия здравен министър, с които той трябва да се съобрази", каза още Петров.

Той съобщи, че следващата седмица ще проведе отново срещи поотделно с всяка съсловна организация, а утре ще се срещне с пациентските организации.

Той добави, че има много интензивен диалог със Здравната каса. Стана ясно, че преди да започне срещата на министър Петров с БЛС, БФС и БЗС да излиза от министерството бил забелязан шефът на Касата Пламен Цеков. Запитан дали са се срещнали и са какво са говорили, Николай Петров първоначално отказа да отговори.

На същия въпрос председателя на БЛС Цветан Райчинов каза, че умишлено не е попитал министъра и смята, че е редно, когато и каквото прецени той, да каже.

Все пак след още един час разговори в Здравното министерство, но с другата съсловна организация - Асоциацията на медицинските сестри и здравните специалисти, министър Петров склони да каже за какво са си говорили с шефа на касата - Пламен Цеков му представил финансовото състояние на НЗОК. Петров даде да се разбере, че в момента не желае да коментира повече подробности. Той подчерта, че Цеков само го е запознал с финансовата картина. Петров каза, че предвижда, след като се запозне с вижданията на различните организации, ще свика обща среща.

Райчинов отбеляза, че лекарското съсловие е поискало оставката на Цеков и че така или иначе не успя да я получи. Той заяви, че за него е много важно следващата седмица съсловието да се успокои.

Помолен да конкретизира набелязаните спешни мерки, Райчинов потвърди за предстоящите срещи поотделно с всяка от съсловните организации и добави, че ще бъдат обсъждани промени в Касата, надзорния съвет и методиките. „Желанието ни е да се успокои системата", подчерта той и добави, че съсловието ще осигури спокойствие на министъра.

Ако има протести, те няма да са срещу него, подчерта Райчинов и изтъкна професионализма на Николай Петров. Райчинов каза, че лекарите искат възстановяване на старите методики, които са от 2012 г. „Не козметични и неясни промени, а неперфектни, но работещи и ясни методики", уточни Райчинов.

Шефът на Български зъболекарски съюз Борислав Миланов каза, че очаква разрешение на проблемите със стандартите по дентална медицина. „Не предписани от някоя европейска държава, а ясни и работещи - такива трябва да бъдат стандартите", категоричен е той.
Миланов изтъкна и друг проблем на стоматолозите - специализациите. По сегашната наредба няма възможност лекар по дентална медицина да специализира, поясни Миланов и предупреди, че има опасност след 5-7 години да останем без специалисти.

Шефът на фармацевтите Мирослав Ненчев каза, че и неговото съсловие ще окаже подкрепа на министъра да навлезе бързо в проблемите. „И дори нищо да не се реши, ако нищо лошо не се случи спрямо пациентите и фармацевтите - ние също ще сме доволни", каза той.
Ненчев изтъкна като проблеми ценообразуването и регламентацията за аптеките. Той посочи, че в много общини няма аптеки, сключили договори със Здравната каса за всички лекарства и че в много градове няма денонощна аптека.