Българският лекарски съюз изпрати обръщение до всички народни представители, в което настоява те да отхвърлят на второ четене проектобюджета на НЗОК за 2007 г. поради противозаконните текстове в него.

Това съобщи заместник-председателят на съюза д-р Георги Сакакушев, цитиран от БНР. "Рязко се ограничава достъпът до медицинска помощ на гражданите. Влошава се качеството на медицинските услуги и практически се цели грубо администриране на здравеопазването, недопустимо за страна член на ЕС.

Българският лекарски съюз призовава народните представители да предприемат законодателни действия за осигуряване на крайно необходимите средства за гарантиране стабилност на системата и сигурност на гражданите.

Националният съвет на БЛС обявява готовност за предприемане на организирани действия в подкрепа на инициираните от Столична районна колегия на БЛС предупредителни протести на 12 декември 2006 г. от 13 часа.

Призоваваме всички лекари в страната, фармацевтите, специалистите по здравни грижи, както и всички граждани в Република България, да подкрепят протестите. В случай, че Народното събрание приеме на второ четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2007 г., БЛС не може да сподели отговорността за предстоящия хаос, заплашващ здравето и сигурността на гражданите в Република България", каза той.

Столичната лекарска колегия организира утре в 13.00 часа в градинката зад парламента протестни действия срещу системното недофинансиране на здравеопазването, постоянните нарушения на законите от страна на здравната каса и намесата на управляващото мнозинство в дейността на БЛС.

Междувременно депутатът от НДС Атанас Щерев определи Закона за бюджета на здравноосигурителната каса като погром над лекарското съсловие. Утре законът трябва да бъде гледан на второ четене в парламента. В комисията законът бил гледан без текстовете му и така за първи път от 17 години бил грубо погазен правилникът на Народното събрание.

Нарушен е и принципът на солидарността в осигуряването, твърди Щерев и дава пример с осигуровката на деца до 18-годишна възраст, която е 0.5% или около един лев месечно. В същото време за лечение на новородено до едногодишна възраст се дават около 20% от всички средства в касата.

Между 600 000 и 1 000 000 българи нямат средства да си плащат лечението и така на практика са лишени от достъп до здравеопазване. В страните от ЕС за здраве се отделят средно 8% от брутния вътрешен продукт, у нас - 4.3%, а с драстичните промени в Закона за здравното осигуряване се премахва договорното начало и се връща системата "Семашко". Според Щерев все още има време да бъде представен проект за нов закон за бюджета на здравната каса, иначе втората половина на 2007 г. лекарите трябва на практика да работят без средства.