Oт днес лекарствата за редки заболявания, за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти и за поддържащата хормонална терапия на болни от злокачествени заболявания ще бъдат заплащани от Здравната каса.

За да няма трусове в терапията на пациентите, Министерството на здравеопазването е осигурило медикаменти за преходния период, в който Здравната каса трябва да поеме лечението на хората.

От министерството уверяват, че всички пациенти имат осигурени медикаменти за месец март. За някои диагнози лечебните заведения имат готовност да осигуряват лекарства и за месец април, съобщи БНР.

Занапред, за да получават медикаментите си по новия ред, пациентите трябва да имат одобрени протоколи от Здравната каса. Тези документи се подготвят от лечебните заведения, където се осъществява терапията на болните хора. Към момента са готови протоколите на повече от половината пациенти с трите групи заболявания.

За да няма проблеми с лечението и в бъдеще, всички пациенти трябва да посетят лекуващия ги специалист и да проверят дали са подали нужните документи за получаването на лекарствата си от Касата. Указанията какво трябва да направят пациентите, за да получават тези лекарства, са публикувани на Интернет страницата на Здравната Каса.

От НЗОК уточняват, че няма да има промяна в начина за получаването на лекарствата.