Либералният съюз и Българският демократичен форум (БДФ) направиха опит да се върнат във властта, след като днес подписаха политическо споразумение за подкрепа на предстоящите избори със СДС.

Подпис под документа сложиха лидерите на двете формации Румен Данов и Стефан Карастоянов и Надежда Михайлова, която обаче не слезе на заключителната пресконференция.

С желанието да се чуе тяхното послание, че либерализмът не е само пазарлъци, криволици и търговия, а и система от ценности, мотивира Румен Данов участието си в изборите.
Като един от основателите на СДС през 1989, той отдава голямо значение на факта, че след дълги години разлъка заедно със своите съпартийци отново е на “Раковска” 134.

За Стефан Карастоянов съюзяването на БДФ със СДС е опит за противопоставяне на реставрацията на властта на БСП/БКП.
Според него сините са единствената дясна политическа сила, която достойно може да изведе България в Европа.

Последният представител на БДФ, участвал реално във властта, бе финансовият министър в първия кабинет на Иван Костов Муравей Радев.

Двете партии ще участват в изборите с кандидати от квотата на СДС в коалицията ОДС.
Контретни преговори за места в листите на този етап не са водени, не е уточнено и колко места ще им бъдат отпуснати от Надежда Михайлова.
Според Карастоянов там, където партията му има местни структури, те ще дадат заявка и за номинации.
Форумът има 160 общински структури и около 25 000 членска маса.

Румен Данов се похвали, че на миналите местни избори, когато Либерален съюз се яви в коалиция с ДПС, партията е имала добро представяне в някои общини на Несебърско, Разградско, Търговишко, Благоевградско.
Съюзът също разполага с около 20-30 хиляди члена.

Двамата лидери бяха категорични, че не очакват разместване във водачите на листите на ОДС след включване в кампанията, нито ще настояват за пререгистрация на коалицията в ЦИК.