По-голямата част от бременните и младите майки в България не са удовлетворени от информацията, която получават в родилните клиники.

Това става ясно от допитване, осъществено по инициатива на списание „9 месеца". Според него 98% от бременните и младите майки в цялата страна биха попълнили документ със своите желания и предпочитания за раждането, ако има такъв.

На въпрос дали получават достатъчно информация за процедурите в родилната клиника, 86% от запитаните отговарят с „не". Запитани дали биха желали да избират какви процедури да им се направят, 59% отговорят „да, но само ако съм запозната с рисковете", а 30% предпочитат сами да взимат решенията.

Само 11% смятат, че това е работа на медицинския екип. 70% от участвалите в проучването са на мнение, че медицинският екип трябва да взима решението, но след като обясни на бременната майка какво и защо ще и се извърши, а 28% предпочитат сами да избират.

98% от бременните и младите майки са категорични, че трябва да съществува документ, в който да  включва желания и предпочитания за протичането на раждането. Такъв документ вече е предложен в Министерството на здравеопазването от сдружение „Естествено" под наименованието „План за раждане".

В рамките на инициативата на списанието Дни на отворените врати, бъдещите майки могат да посетят родилна клиника и да научат повече за процеса на раждането.