Да се иска оставката на действащ магистрат, не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и с Конституцията. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в к.к. "Албена", където ще участва в българо-немски семинар, съобщава Нова телевизия.

По негови думи възникват морални въпроси, когато искаш оставката на магистрат, по наблюдавана преписка, на който си бил адвокат.

Той подчерта, че има повече от 7-8 опита за приемане на закон за лобизма.

"Да си адвокат на определени лица, след това да станеш депутат и да промениш законите в интерес на лицата, които защитаваш. Да, това е законно в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани", коментира Гешев.

Съюзът на съдиите в България зове за оставка изборните членове във ВСС

Съюзът на съдиите в България зове за оставка изборните членове във ВСС

В обръщението се посочват и най-съществените проблеми, които препятстват ефективната работа на съда

Той посочи, че не знае какъв доклад има в Националната следствена служба по отношение на дейността на шефа на НАП Румен Спецов. Думите му бяха по повод появила се информация, че има доклад, който оневинява Спецов за евентуални финансови измами.

Относно начина, по който е охраняван главният прокурор, Гешев заяви, че дали е защитен, или не, не касае българските граждани.

Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила, подчерта той.

Обвинител №1 отрече да има преминаване на хора от Бюрото по защита на свидетели към НСлС - ставало въпрос само за няколко шофьори.

По отношение на предсрочното изнасяне на Гешев от правителствената резиденция "Бояна", той коментира лаконично, че не мисли, че най-важното в държавата е къде живее главният прокурор.

Главният прокурор не е искал охрана от Бюрото при МП

Главният прокурор не е искал охрана от Бюрото при МП

Прави се оценка на материалните активи на Бюрото по защита