От момента на прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетели към Министерство на правосъдието не са постъпвали официалния искания от главния прокурор да бъде охраняван.

Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в отговор на въпрос дали обвинител номер едно е дал заявка да бъде охраняван от Бюрото за защита след законовите промени. В момента главният прокурор би трябвало да се охранява от НСО, както е по закон.

По думите на Стоилов главният прокурор не е давал заявка да бъде охраняван от Бюрото след прехвърлянето му към МП, но при окончателното преминаване на същото, въпросът трябва да бъде решен, уточни Янаки Стоилов и намекна, че преценката за застрашеност на главния прокурор трябва да бъде преразгледана.

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Дори би било добре Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна

Освен това стана ясно, че Стоилов е възложил да се направи оценка на материалните активи и какви действия са извършени в Бюрото по защита. Той би искал да се проследи дали в цялост движимото имущество ще бъде на разположение за дейността на Бюрото. Недвижимото имущество също би трябвало да продължи да обслужва целите на Бюрото за защита.

Проблемът с имуществото на Бюрото бе поставен и по време на заседание на правна комисия в парламента.

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Най-голям спор предизвика статутът на една сграда

Янаки Стоилов се надява възможно в най-кратно време да бъдат организирани всички дейности по прехвърлянето и това да стане без сътресения, за да продължи дейността по охрана на защитени свидетели.

Той иска да се направи преглед за лица, които са накърнявали престижа на Бюрото и да бъдат взети съответните важни решения.

Стоилов има амбицията всичко това да бъде направено за броени седмици, а не "в течение на няколко месеца", за да може дейността на Бюрото активно да продължи.