Логопеди от цялата страна се обръщат с отворено писмо към президента, премиера, председателя на Народното събрание и други институции и медии относно финансирането на логопедичната помощ в България.

"Проектобюджет 2010 е вече факт. Всеки гражданин на Република България има възможност да се запознае с него. Ако реши да го направи ще открие отново онези срамни "до 0,5%" от средствата за образование, заделени щедро за финансирането на логопедичната помощ в България", се казва в писмото.

Бюджет 2009 г. премахва финансирането й чрез единен разходен стандарт и определя като допълнителни компоненти във формулата средства до 0,5% за финансиране на логопедичните кабинети.

Според логопедите статистиката е все по-тревожна, а много кабинети в страната са били закрити.
Тежките нарушения съставляват 5,8 на сто. По данни на Националното сдружение на логопедите в България, от тази година между 95 000 и 100 000 са децата и учениците в България, които се нуждаят от логопедична помощ, като между 35 000 и 40 000 са с тежки комуникативни нарушения.

"Уважаеми господа, завършва обръщението - дебатирайки Проектобюджет 2010, апелираме за Вашите отговорност и ангажираност към децата и учениците на България, които, не по своя воля, се нуждаят от квалифицирана безплатна логопедична помощ и имат законното право да я получат", се посочва още в писмото.