Шефове на фирми, работили по социалния дом в Стара Загора дадоха показания пред съда по делото „Масларова".

Припомняме, бившият социален министър и още петима души са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 млн., за изграждане на социален дом в Стара Загора.

Както Тодор Павлов вчера, така и Добромир Нейков днес свидетелства точно в обратна посока на това, което е казал във фазата на досъдебното производство.

Вчера основен свидетел на обвинението се отказа от показанията си срещу Масларова, дадени по време на досъдебното производство.

Разпитаните от съда Антон Тончев и Добримир Нейков са управители на дружества, част от консорциума „Стара Загора 2007", който спечели обществената поръчка за реконструкция на социалния дом.

Фирмата на Антон Тончев е извършвала основно електрическата работа по обекта, а тази на Нейков се занимавала с доставка на строителните материали и изграждане на окачени тавани.

Днешните показания на Нейков се различиха с тези, дадени от него в хода на досъдебното производство.

Нейов посочи пред съда, че преди да бъде ремонтиран социалния дом, сградата буквално приличала на сметище за битови и строителни отпадъци. Той посочи, че ако не е била ремонтирана, в определен момент обектът можел да стане опасен.

„Обектът беше много труден, в процеса на работа открихме много сериозни отклонения в строителството", подчерта Нейков и обясни, че това е наложило преразход на много строителен материал.

Някои от вече използваните материали били демонтирани, тъй като в хода на работата строителите установявали нередности и отклонения на параметрите, както и различия между проекта и сградата от порядъка на 15-20 см. в някои от нивата.

Демонтажът пък оскъпил работата, обясни още свидетелят.

Преди началото на ремонта, била изготвена ориентировъчна предварителна количествена сметка, за необходимите материали. Тя обаче не била окончателна, посочи още Нейков.

Той обясни, че сметката била изготвена от проектанта на обекта. Освен това, по думите му, предварително е била направена и приблизителна бюджетна рамка, но договорът не позволявал тя да бъде променена.