Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), съобщи правният сайт "Лекс".

Панов е подал заявление до Съдийската колегия, с което иска след края на мандата си, да бъде преназначен във ВАС.

Той се позовава на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Според текста: "След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт".

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари. Тогава новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. Очаква се във вторник, на 8 февруари Съдийската колегия да разгледа заявлението на Панов.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.

Лозан Панов е вторият председател на върховен съд, който ще работи във ВАС. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше шеф на ВАС, а след това края на мандата си, беше преназначен във ВАС и оглави Второ отделение в съда.

Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов. Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

По време на своя мандат като ръководител на ВКС, Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет. Той не стигна до балотаж.