Проблем пред съдилищата е недостигът на вещи лица и изготвянето на съдебни експертизи. Това стана ясно от доклада за 2018 г. на председателя на ВКС Лозан Панов пред правната парламентарна комисия.

Намаляват делата във ВКС, но това не намалявало натовареността на съдиите. Най-натоварената колегия е търговска, като там се падат по 14 дела на съдия. Отбелязва се малко намаление на арбитражните дела в търговска колегия. Неравномерна е натовареността между различните съдилища. Най-малко натоварени са окръжните съдилища в Кърджали и Търговище. Намалява натовареността на съдиите в районния съд в София, но според Панов - недостатъчно. Във Велико Търново, Добрич, Габрово и Смолян съдиите също не са много натоварени.

За поредна година натовареността на съдилищата води до бавно правосъдие, по мнението на председателя на ВКС.

Освен това в Съдебната палата в столицата работят съдии от шест съдилища. На никой не му се иска да напусне Съдебната палата в София, обясни Панов. Той обаче смята, че някои институции, които се помещават в Съдебната палата, трябва да се преместят.

Неофициално се коментира, че става въпрос за прокуратурата. Не е тайна "войната" между обвинител номер едно Сотир Цацаров и съдия номер едно Лозан Панов.