Върховният касационен съд (ВКС) проведе днес заседание по делото срещу бизнесмена и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, съобщи БТА.

Веселин Марешки и другият подсъдим по делото - Красимира Колева - бяха осъдени за изнудване. Те бяха признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец сума в размер на 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Това било придружено и с унищожаване и повреждане на имущество. Марешки получи наказание от 4 г., а Колева - 3 години и половина затвор. Те бяха признати два пъти за виновни от Варненския апелативен съд, след като през 2021 г. ВКС вече върна веднъж делото.

Адвокатът на Марешки Ина Лулчева поиска клиентът ѝ да бъде оправдан или делото да бъде върнато пак в Апелативния съд във Варна. Андрей Янкулов, адвокат на Асен Миланов, поиска от съда да отхвърли касационните жалби като неоснователни и да потвърди присъдите на двамата подсъдими. Такова е и мнението на прокуратурата.

ВКС ще се произнесе в срок.

И на втора инстанция осъдиха Марешки на 4 г. затвор

И на втора инстанция осъдиха Марешки на 4 г. затвор

Той е признат за виновен за изнудване