Важно е хората да знаят какъв е законът, защото всеки има правото на избор да го наруши или да не го наруши. Това заяви пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод размириците на големия протест на 2 септември.

По негови думи законите в момента, които уреждат този въррос са ясни - вижда се какъв е фактът и се прави извода дали има закононарушение. Той обясни, че правото е нещо много точно - има математическо звучене.

Марковски поясни, че опитът на протестиращите да стигнат до отцепена зона и да влязат в парламента е забранен от закона за митингите и събранията и правилата за обществения ред. Атаката на обществени сгради се считала за нарушение на реда според указа за дребно хулиганство.

"Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районния съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното", коментира адвокатът.

126 задържани при размириците на протеста снощи

126 задържани при размириците на протеста снощи

Ранени са 80 полицейски служители

По негови думи полицията има право да употреби и сила и помощни средства, когато се нарушава общественият ред. В закона обаче било разписано, че силата трябва да е пропорционална на това в каква степен е нарушен общественият ред.

Полицията е сила, тя трябва да опазва обществения ред, но без да унижава честта и достойнството на гражданите, подчерта Марковски.

Зам.-шефът на СДВР: Полицаите са героите, други трябва да се срамуват

Зам.-шефът на СДВР: Полицаите са героите, други трябва да се срамуват

Антон Златанов е огорчен, че посрещаме Деня на Съединението разединени за пореден път

Той обясни, че всяка лека телесна повреда, нанесена от длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения, се наказва с до 3 г. затвор. Същото било и наказанието за протестиращ, причинил телесна повреда на униформен.

Употребата на сила се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост, изтъкна адвокатът.

Относно случая на полицай, въоръжен с бокс, на протеста Марковски заяви, че униформеният категорично нямат право да носи такова оръжие и трябва да бъде уволнен дисциплинарно. Не било разрешено да се слагат и черепи или каквито и да е други символи освен държавните по нашивките на униформите.

Главсекът: Боли ме, че правят полицаите на парцал и ги стискат за тестисите
Обновена

Главсекът: Боли ме, че правят полицаите на парцал и ги стискат за тестисите

"Трябва ли полицаите да ги е страх да си свършат работата?", пита той президента