Президентът Румен Радев привика шефа на ДАНС Димитър Георгиев, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Поводът за срещата са протестите.

На 2 септември България преживя ден на насилие, изтъкна той. Държавният глава е притеснен от пострадалите полицаи и мирни граждани. Защо бяха допуснати провокатори, пита той. Има ли информация кои са тези хора, настоя да знае Радев. Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, които нямат нищо общо с провокаторите, недоумява президентът.

Той настоя за дисциплинарна отговорност и допълнителна информация от службите. Според него има някои неясноти около униформите на служителите на реда. Имало по тях отличителни знаци, които будят провокации.

Главният секретар Ивайло Иванов каза, че нямало как да отговори на въпросите му в присъствието на медии. Имало класифицирана информация. Защо протестиращите упражниха брутална сила върху служителите на реда, попита той. Полицаите, по думите му, не са провокирали протестиращите.

Българската полиция никога не пази личности, не пази партии, увери той. Полицаите доказаха, че не вземат страна, отсече главсекът. Досега полицаите са били толерантни. Каските и щитовете били предпазно средство на служителите на реда. Водометното оръжие се използва пък в цял свят. В Германия, Франция и САЩ такива оръдия се използват ежедневно.

Иванов изтъкна, че полицаите са хващани за слабините, удряни са с българското знаме. Полицай е с пострадал тестис в следствие на взривно вещество. Служителите на реда не се интересували от политика.

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София
Обновена

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София

Десетки ранени и задържани, стотици бомбички и други предмети полетяха към полицията

Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие, категоричен бе Ивайло Иванов. Самият той никога не е подкрепял прекомерната сила. "Трябва да разстреляме тези хора ли?", защити той полицаите. Не пазя никого, това ми е работата, подчерта Ивайло Иванов.

Протестите били нерегламентирани. За тези дни на протести само едно е заявеното събитие. Повече критики Ивайло Иванов получил от хора, които го питали защо търпят блокадите. "Нормално ли е да се хвърля по институциите?", пита той.

"Знаете ли какво ми беше да гледам как замерват МВР, да правят на парцали колегите с яйца и домати?", попита главният секретар. "Трябва ли полицаите да ги е страх да си свършат работата?", ядоса се Иванов.

Яйца и ябълки срещу лютив спрей пред Партийния дом
Обновена

Яйца и ябълки срещу лютив спрей пред Партийния дом

В първия ден трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат

Аз не съм съдник, няма да оправдавам никого, заяви още главният секретар на МВР. Полицаите предотвратили кръвта на протеста. Ако има конкретен сигнал за полицейско насилие, ще бъде извършена проверка. Прескартата не дава имунитет на никого, обяви той по повод битите журналисти. Журналистите обаче не трябва да чупят и да бият полицаи. У дома Иванов не гледа телевизия, за да си почине "от този хейт", както се изрази той.

Ивайло Иванов не харесва обидите към полицаите, че са еничари. Полицията използвала лютив спрей срещу протестиращите, а недоволни хвърляли газ срещу служителите на реда.

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

Димитър Кенаров е бил задържан, въпреки че се е легитимирал

Да не бъркаме демокрацията с анархия, настоя главният секретар. Има една граница, която не трябва да се преминава, подчерта Иванов. Свикнали сме да ни псуват, отчете той. Боли ме много за колегите, каза главният секретар и отново поздрави полицаите. По-добре това, отколкото да бяхме станали известни в света, че в триъгълника на властта е пролята българска кръв, сподели Иванов.

Президентът Радев обаче посочи, че главният секретар явно не гледал телевизия, защото се видели неща, от които можел да си направи изводи. Той изтъкна кадрите в световния обмен. И полицаите, и тези, които протестират, са български граждани, отчете президентът. Насилие имало и от двете страни според него. Полицията много дълго издържа на тази бомбена атака, похвали Радев. Той обаче настоя да знае кой е допуснал провокаторите.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че не е имало конкретна информация за провокатори. МВР е на фронтовата линия, обясни той.

Коренна разлика в характера на протеста видя държавният глава. Тази промяна била именно заради провокаторите.