Обвинени са трима души за убийството на Станка Марангозова в началото на октомври 2019 г. Между обвинените задочно е и поръчителят на убийството, който е обявен за международно издирване и чрез бюлетин на Интерпол. Държавният гард е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени.

Новината съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг, посветен на убийството на жената.

НСО съдейства на разследването, но очаква още информация

НСО съдейства на разследването, но очаква още информация

При установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона

Прокуратурата знае кой е поръчителят и затова е издадена международна европейска заповед за арест и бюлетин до Интерпол. Март месец 2020 г. той е напуснал страната.

Служителят на НСО, който е с чин подполковник е приел поръчката за убийството и е уговарял детайлите по убийството, изтъкна прокурор Милева.

Тя обясни, че след проведените действия по разследването прокуратурата е установила наличие на престъпна група с цел разпространение на наркотици, силови действия, принуда и поръчкови убийства. Престъпната група е действала от януари 2019 до май 2020 г., като са привлечени трима обвиняеми. Те са задържани до 72 часа и е внесено искане за постоянното им задържане "под стража".

Спецакция срещу група за поръчкови убийства в София
Обновена

Спецакция срещу група за поръчкови убийства в София

Работи се по разкриването на убийството на Станка Марангозова

Ръководител на престъпната група е действащ дългогодишен служител от НСО. Предвид своята лична работа е притежавал умения със взривни устройства и вещества. След експертна справка на иззетия негов мобилен телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители. С тях престъпната група обменяли лични документи на български и чужди граждани, удостоверения и постановления на прокуратурата и други.

За това Военно-окръжна прокуратура ще направи преценка дали да бъдат отделени други материали с оглед извършени престъпления от съдии, прокурори за търговия с влияние - уреждане на дела. В телефона са били открити още проучвателни доклади за различни хора, в които се включвало имената на роднини на лицата, навици и маршурти.

При изземванията на личния автомобил, с който служителят на НСО е отишъл да изпълнява задълженията си, било намерено техническо средство за проследяване и подслушване на различни устройства.

МВР: Станка Марангозова е познавала убиеца си

МВР: Станка Марангозова е познавала убиеца си

Розата е оставена, за да й отвлече вниманието…

Поръчителят е имал неуредени финансови взаимоотношения. От събраните доказателства е станало ясно, че поръчителят е обещал 50 000 лв. да бъдат разпределени между извършителите на убийството. 

На автомобила на Станка Марангозова бил монтиран GPS тракер и тя била проследявана в реално време. По обява в интернет бил закупен мотоциклет с цел по-трудно да бъде проследен. В деня на убийството жертвата била проследена от физическия извършител и за да прикрие пистолета със заглушителя носил букет от бели рози.

Убиецът на жената се оттеглил в предварително планиран маршрут във водоем в Чепинци, каза още прокурор Милева.

Основна версия за убийството в София са финансови отношения

Основна версия за убийството в София са финансови отношения

Не се изключва обаче и личен мотив

Убийството на жената е било извършено един час по-рано от подаването на сигнала. При събирането на данните е било установено, че наистина убийството е било извършено от моторист, заяви от своя страна директорът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Иначе мотоциклетът бил намерен изхвърлен в езеро до Чепинци, като за тази цел били използвани водолаз.