Масово се проверяват автомобилите, влизащи от България в Гърция за пренос на нелегален алкохол, съобщи БНР. Проверки се правят на всички гранични пунктове.

По-рано днес гръцките власти заловили българска гражданка на няколко километра след ГКПП Кулата - Промахон. В багажника на автомобила ѝ полицаите намерили голямо количество незаконен алкохол. Според властите в Гърция алкохолът е предназначен за нелегална продажба в заведенията на територията на страната.

Според официална статистика Гърция губи около 300 млн. евро годишно от държавната хазна заради нелегалния внос на алкохол в страната. Според лекари често има и случаи на натравяне, причина за което е некачественият алкохол. Това е и причината за засилените проверки на всички гранични пунктове с България.

В Гърция са започнали и проверки по заведенията в туристическите курорти, където се консумира голямо количество алкохол, а често качеството му е съмнително. Проверяващите в Гърция се представят за туристи и са под прикритие, но в същото време имат правомощия да затварят обекти внезапно. Пробите от алкохола, който се сервира в заведенията, се проверява в специализирана лаборатория. При тежки нарушения на закона в Гърция нарушителите ги очакват до 10 години затвор.