"Нито аз, нито жертвата получихме правосъдие". Това обяви Николай Русинов - Чеци пред тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС).

ВКС решава окончателно за съдбата на Чеци, който отговаря пред Темида за убийството на Яна Кръстева. Припомняме, че Яна бе открита жестоко убита след концерт в Борисовата градина през лятото на 2011 г.

По открит ДНК материал от Чеци на местопрестъплението и след изясняване, че той е осъществил полов контакт с нея, държавното обвинение стратира наказателно преследване срещу него. На първа инстанция Чеци получи доживотна присъда, а на втора - 19 години зад решетките.

Днес и той, и прокуратурата обжалва на последна инстанция. Чеци се смята за невинен. Прокуратурата и семейството на Яна обаче искат неговото доживотно наказание.

"Присъдата не почива на сигурни доказателства", смятат подсъдимият и защитата му. Майката на Чеци пък обяви, че сигурно процесът дори би бил смешен, ако не касаел сина й. "От самото начало са дадени грешни лабораторни резултати", убедена е жената.

"Чеци е възприемал ясно страданията на Яна, докато я е задушавал", убедено пък е обвинението. Хладнокръвие, безчовечност и пресметливост - това показали действията на Чеци след убийството, убедена е прокуратурата. В законовия срок ВКС ще реши дали да промени присъдата на Чеци, или да върне делото на САС за ново разглеждане.