Задържаха мъж, поръчал взрив в двора на къща в айтоското село Черноград. Това съобщиха на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Радослав Сотиров.

Експлозията станала на 19 февруари тази година и по чудо не взела жертви.

34-годишният мъж е от Средец. Той е бил арестуван при полицейска операция на 18 ноември. Заедно с него е заловен и извършителят на бомбения атентат. В неговия дом са открити ръчна бойна граната, тротилова пресовка, капсул-детонатор, шнурове и голямо количество бойни патрони.

Мъж намушка жена си в гърба при семеен скандал

Мъж намушка жена си в гърба при семеен скандал

Пострадалата е в болница с опасност за живота

Прокурор Чинев обясни, че двамата са били задържани след разследване, при което са били използвани и СРС-та.

Установено е, че поръчителят платил 2500 евро на извършителя на взрива, който около 02.20 часа на 19 февруари хвърлил самоделна бомба към терасата на двуетажна къща в Черноград. Тя обаче се ударила в парапет и паднала в двора, където се взривила, изкопавайки дълбока яма. По време на взрива в къщата била само една възрастна жена, която не е пострадала.

Това бил домът на родителите на жената, с която поръчителят имал конфликт заради оспорвано бащинство. Причината е, че мъжът отказвал да признае детето. След като бащинството било безспорно установено обаче, съдът го осъдил да плаща издръжка. Той така и не давал парите, заради което районната прокуратура образувала досъдебно производство срещу него. След като мъжът все пак платил дължимата сума, то е било прекратено. Разгневен от развоя на събитията обаче той решил да отмъсти и поръчал взрива на криминално проявения съучастник.

34-годишният мъж може да получи от 1 до 8 години затвор за подбудителство.

67-годишна жена уби мъжа си след семеен скандал

67-годишна жена уби мъжа си след семеен скандал

Старателно заличила следите и отишла на работа