29-годишният Манчо Панюков от с. Осиково е наръгал с нож двете си деца пред очите на минувачи.

Мъжът е взел двамата си сина - на 5 и 8 години от интернет клуб и след това ги убил.

Веднага след това се прибирал в къщата, където живеел с майката на децата си на семейни начала, подпалил постройката и избягал.

По първоначални данни на полицията инцидентът е станал снощи около 21 часа в с. Осиково (община Гоце Делчев).

Панюков е заловен в покрайнините на родното му с. Скребатно
                    Още...

Вследствие на пожара са пострадали петима души - двама мъже и три жени. След преглед в гоцеделчевската болница, пострадалите са транспортирани в Института "Пирогов".

Най-тежко пострадала е 29-годишната жена, с която той живеел на семейни начала.
Всички пострадали при пожара в с. Осиково са с в критично състояние и опасност за живота

Те са в термичен шок. По последни данни на "Пирогов" четирима от пострадалите вече са оперирани. Това съобщи д-р Евгени Узунов, дежурен в реанимацията на Секцията по изгаряния и пластична хирургия. Единствено Анифе Велева няма да бъде оперирана днес.

И петимата все още са с опасност за живота. Положението им се усложнява и от вдишаните отровни газове от пожара.

Петимата с изгаряния в „Пирогов":

Малин Караилиев - 59г. - 22% изгаряния
Емилия Дегьова -  47г. - 21% изгаряния
Анифе Велева - 51 г. 21%
Мурад Парагонов - 55г. 35% изгаряния
Биляна Панюкова - 29г. 60% изгаряния

Убиецът е избягал и се издирва от полицата. Предполага се,  че е въоръжен. Той е от българмохамедански произход, съобщиха от МВР.

Манчо Панюков е висок около 185 см, с кафяви очи. МВР призовава всички, които имат информация за мъжа, да се обадят на тел. 112, 166  или най-близкото РУ МВР. Анонимността им е гарантирана.

Към издирването на Манчо Панюков още снощи се е включил целият състав на РУ Гоце Делчев. Днес към тях ще се присъединят и колегите им от благоевградска област. Панюков е обявен за общодържавно издирване. Проверяват се всички моторни превозни средства в региона.

Според близки на извършителя,  напоследък той бил напълно отчаян от живота и имал много конфликти с родителите на съпругата си, при която живеело семейството. Мъжът е психично болен, с шизофения.

Районът на убийството е отцепен. Образувано е дознание. МВР няма данни убиецът от Осиково да е напускал района. Това съобщи министър Михаил Миков и допълни, че случаят е достатъчно трагичен, за да се коментира.

Полицията разполага с данни, че преди месец Манчо Панюков е пребил зверски баща си, а преди година е нападнал и отрязал с моторна резачка пръст от ръката на негов съсед. Тогава съдебната система го е наказала с предупреждение и глоба от 40 лв.  

„Аз ще направя всичко възможно още утре да има специалисти в гоцеделчевското село Осиково от екип обучени специалисти, а не аматьори."

Това заяви зам.-председателят на Агенцията за закрила на детето психологът Христо Монов по повод зверското убийство на двете момчета от собствения им баща.

„Много е сложен проблемът. Надявам се, че общността ще ни приеме. Има заявка от кмета, че те са готови да допуснат да работим заедно за справяне с проблема", каза още Монов.

Според него, докато стигнат обучението специалисти, хората в Осиково трябва да се съберат и да се почувстват като общност. Ако има деца, които са свидетели на това нещо, специално да им обърнат внимание.

"Да ги оставят - ако говорят - да говорят, ако плачат - да плачат, но родителите им да са до тях, близките им да са до тях, да ги прегръщат, да усетят тези деца, че до тях е мама и татко - този който няма да позволи да бъдат наранени", каза още Монов.

Според него, най-страшната реакция е затварянето на общността след убийството на децата.

"Този човек трябва да отпадне - там са службите, там е държавата. Тя няма до позволи този човек да се върне. Не може един човек да наплаши цялата общност", категоричен е зам.-председателят на Агенцията за закрила на детето.