Сигналът за това, че отвлечения на 19 октомври Румен Гунински-син е бил открит, се оказа фалшив.

Въпреки това обаче два буса на ГДБОП пристигнаха в местността „Килиите" близо до столичния квартал „Княжево", за където се смяташе, че младежът е бил намерен. При появата на журналисти обаче, криминалистите напуснаха мястото.

По-рано днес анонимен глас се е обадил на тел. 166 и е съобщил, че отвлечения студент е оставен на ул. „Полско цвете" №62 във вилната зона. Оказва се, че къщата е необитаема, а студентът не е намерен там.

Столични криминалисти обаче охраняваха къща №61 - стара полусрутена постройка, в която живее възрастна жена. През оградата тя обясни, че не знае нищо по случая и дори не е разбрала, че пред вратата й имало следователи.

Бащата на похитения студент - бизнесменът и общински съветник на БСП в Правец Румен Гунински-старши, заяви, че не е плащал откуп и не е осъществил връзка с похитителите.

Междувременно премиерът Бойко Борисов категорично отрече синът на Румен Гунински да е бил намерен. Той поясни, че работата по случая продължава, но отказа да даде повече подробности. Борисов заяви това при честването на 75-годишнината от Втора специализирана акушерогинекологична болница за активно лечение „Шейново".

„Сигналът, че отвлеченият Румен Гунински е открит, е фалшив", заяви категорично и вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му все още се прави оглед на къщата, за която е подаден сигналът и се проверява кой е съобщил за това.

„Това е тест за системата на МВР", смята министърът. Той все пак се надява да бъде разкрито отвличането, но не пожела да каже дали е поискан откуп от похитителите.

Цветан Цветанов намекна, че някой с влияние активира умишлено криминалния контингент, но не пожела да каже кой и с какви цели.

От изказването му стана ясно, че ГЕРБ са се отказали от специален закон за отвличанията, какъвто съществува единствено в Италия. Направен е анализ на законодателствата на страните от ЕС и САЩ и затова най-удачно е да бъдат направени промени в НК като се завишат присъдите за отвличания.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов може да се обмисли идеята този, който съдейства за разкриването на отвличания, да бъде освободен от наказателна санкция.

По непотвърдена информация бизнесменът Румен Гунински е получил SMS на мобилния си телефон, който гласи: Nie darjim sina ti - 500 000 euro ako iska6 da go vidi6 jiv. Похитителите са дали срок от 3 седмици бащата на студента да събере парите.

Полицията е установила, че sms-ът за откупа е изпратен от предплатена карта от центъра на София.

Припомняме, похитителите са причаквали момчето в бял микробус в района на Спортната академия в "Студентски град". По това време Румен  е разхождал кучето си с приятел и се е прибирал към дома си, който се намирал в близост.

Тогава от микробуса слезли няколко души, нанесли удари на приятеля му, а Румен качили насилствено в микробуса.
Вчера същият микробус беше намерен опожарен до неузнаваемост.

Една от основните версии на разследващите е, че похищението е заради бащата на отвлечения. Румен Гунински-старши е общински съветник от БСП в Правец, има различни фирми и е смятан за близък до шефа на "Лукойл" Валентин Златев.