1 000 000 българи си мерят кръвното с опасни за здравето им апарати, съобщиха от publicis-consultants.bg.

Наскоро вносителят в България на японските апарати за кръвно Sendo направи кампания, при която предложи отстъпка за електронните си апарати за измерване на кръвно налягане, ако клиентът върне в аптеката своя стар апарат.

„За нас бе истинска изненада състоянието на старите механични апарати, които събрахме. Те отдавна са извън всякакви параметри на прецизност.  Имаше апарати с отклонения от по над 20 единици", коментираха от фирмата.

От там допълниха, че при измерване на кръвното налягане с такъв апарат, последствията за всеки човек могат да са изключително опасни -хората решават да взимат излишни лекарства или да не взимат необходимите им базирайки се на тези резултати.

Измерването на кръвно е диагностика за сериозни увреждания, която в случая със старите неточни апарати се базира на грешни данни.

Апаратите за кръвно имат своята годност. А възрастта на над 300 000 апарати за кръвно в домакинствата e над 5 години. Според статистиката всеки апарат се ползва средно от трима човека, което означава, че 1 000 000 души си измерват кръвното налягане с неточни апарати.

За да се улесни подмяната на опасните стари апарати с нови надеждни апарати, от средата на март до Великден в аптеките отново тръгва кампания за замяна, организирана от Сендо - sсрещу върнат стар апарат за кръвно потребителите ще получат значителна отстъпка за покупка  на надежден японски дигитален апарат от последно поколение.

Повишеното кръвно налягане е масово явление, 76 000 българи умират от сърдечно-съдови заболявания всяка година.В почти всяко домакинство в България има проблем с кръвното налягане на някой от семейството, допълват от компанията.