Делото срещу бившия военен прокурор Спас И. и бившия военен следовател Калоян У. за хулиганство ще се разглежда във Военен съд - Пловдив.

Решението е на състав на ВКС, след като всички съдии от състава на Софийския военен съд са се отвели от разглеждането му.

С разпореждане на административния ръководител на софийския съд съдебното производство е прекратено поради невъзможност да бъде сформиран състав, който да разгледа делото. След това делото е изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд. ВКС определя Пловдивския военен съд, тъй като е относително близо, в сравнение с другия такъв съд в Сливен, и призоваването на свидетели няма да представлява сериозна пречка. Решението на ВКС е окончателно.

Припомняме, на 22 октомври късно вечерта военният прокурор (полковник) и военният следовател (подполковник) от състава на Военноокръжна прокуратура - София обилно почерпени, или както службите се изразяват "във видимо нетрезво състояние", след скандал в столично заведение на ул "Цар Самуил" излизат на улицата. Единият вади служебното си оръжие и стреля по врата на близка сграда. 

Делото е образувано по обвинителен акт, внесен срещу о. р. полк. Спас И. за престъпление по чл. 325, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК (хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост) и срещу о. р. полк. Калоян У. за престъпление по чл. 325, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК и по чл. 338, ал. 1 от НК (държане на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без необходимите мерки за сигурност).