Министерство на правосъдието се забърза и в срок до 30 ноември смята да изготви предложения за изменения в Закона за съдебната власт

Днес е проведено първото заседание на работната група по ЗСВ, в която влизат съдии, прокурори, следователи, представители на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, експерти на министерството, съобщават от ведомството.

Служебният министър Мария Павлова също е участвала в срещата и е обявила, че Министерство на правосъдието иска този път да обърне фокуса, затова и очаква предложенията на съдебната власт.

От днес в продължение на две седмици министерството очаква да получи предложения на магистрати за необходимите изменения.

Министерство на правосъдието затрупано със забележки по новия закон за съдебната власт

Министерство на правосъдието затрупано със забележки по новия закон за съдебната власт

Затова и няма да се спазят сроковете

След проведено обсъждане, членовете на работната група са се обединили около три основни направления на работа: необходими промени в ЗСВ след измененията в Конституцията и решението на Конституционния съд по тях; проблеми в ЗСВ, които вече са били предмет на обсъждане и разглеждане в предходни работни групи - конкурси, атестации, командироване, дисциплинарни производства, електронно правосъдие; както и нови теми, които тепърва ще бъдат повдигнати от представителите на съдебната власт, но са от значение за функционирането й.

Групата започва работа по ЗСВ след решението на Конституционния съд по измененията в основния закон, неин ръководител е зам.-министър Михаела Мечкунова.

Удължаването на общественото обсъждане бе едно от първите неща, които министър Павлова направи след като встъпи в длъжност служебен министър на правосъдието.

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Някои от промените не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава