Над 500 страници са новопостъпилите становища по проекта за нов Закон за съдебната власт. Новите становища са дошли в рамките на удълженото от служебния правосъден министър Мария Павлова обществено обсъждане на проекта на министерството. Удължаването на общественото обсъждане бе едно от първите неща, които вече като министър Павлова направи.

До няколко дни ще е ясно кои от предложенията ще бъдат взети предвид, както и какви трансформации ще претърпи законопроектът, но Павлова даде да се разбере, че становищата дават съществени промени и то по целия законопроект, а не само по някоя негова част. На практика по този начин и няма да се спазят сроковете за приемане на проекта, а и вероятно няма да се стигне до внасяне в Народното събрание.

Служебният министър Мария Павлова пред журналисти не отрече, че сроковете няма да бъдат спазени, но обясни това и с обективните обстоятелства - в момента сме в предизборна кампания, Народното събрание не работи, а срокът изтича утре. Павлова отрече да се бавят нарочно с проектозакони, изработени от предишните екипи в министерството и увери, че се е разграничила от ролята си на заместник-главен прокурор, каквато бе преди да стане служебен министър.

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Някои от промените не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Мария Павлова обясни, че има разнородни становища и по никакъв начин не преобладават тези за частта прокуратура. Има предложения и за модела на конкурсите, атестирането, командироването на магистрати. Критики имало и към промените, свързани с Прокуратурата, както и с предвидената формула за избор на Висш прокурорски съвет с доминацията на политическата квота от парламента. Павлова припомни и че има изказано предупреждение от страна на Венецианската комисия в посока скептицизъм за независимостта на съдебната власт.

По време на дискусията прокурори призоваха Министерството на правосъдието да изчака произнасянето на Конституционния съд по шестата поправка в основния закон, преди да финализира работата си по новия Закон за съдебната власт. Обсъжданият проектозакон следва именно новите норми в Конституцията, според преходните и заключителните разпоредби, които в много спешен порядък в края на миналата година депутатите от 49-ото Народно събрание приеха. Припомняме, че за изчакване на решението на Конституционния съд, който няма разписан срок, призоваха и от самата прокуратура.

До края на юни нов Закон за съдебната власт и още няколко нормативни акта, свързани с тези промени, трябва да са законодателен факт. Това би отпушило процедурите за избор на нови Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Прокурори, следователи, съдии: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Прокурори, следователи, съдии: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Конституционните промени - пагубни за съдебната власт