Крупен опит за изнасяне от страната на съкровище е предотвратен от служители от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Русе. Това съобщават от Агенция „Митници”.

Съкровището се състояло от хиляди предмети, антични монети и фигури с културно-историческа стойност. Пратката е пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация. 

Превозното средство било селектирано за проверка в неделя сутринта. Шофьорът посочил, че освен личен багаж на пътниците, в буса били натоварени и четири кашона на непознат мъж. Мъжът го помолил да ги предаде на получател в Лондон.

В единия от пакетите имало антикварно ковчеже с метален обков, пълно със стотици найлонови пликчета. Във всяко пликче имало старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и други. В единия от другите кашони също били намерени подобни артефакти. На някои от пликчетата имало хартиени етикети с надпис на български и обявена цена в английски лири.

Сред поставените от изпращача етикети има такива, на които е вписана сума от няколкостотин лири. 1740 британски лири била посочената цена за сребърна глава. Това била една от най-високите обявени стойности, обясняват от Агенция „Митници”.

В пратката имало и много предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти. Намерени са и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети.

Разследва се трафик на културно-исторически ценности. На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей и е назначена експертиза. По първоначалната оценка на археолога, работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци, става ясно още от съобщението.