Четири нелегални казана за ракия, оборудвани незаконно с обемни и модерни съоръжения, са иззети от митническите инспектори от Регионална митническа дирекция Бургас.

Алкохолът е открит при проверка на територията на община Котел през последното денонощие.

От казаните са иззети 1 392 литра нелегален етилов алкохол. Три от запечатаните нелегални обекти за дестилиране се намират в с. Ябланово, четвъртият е в с. Малко село, община Котел.

При проверката са от търговски обекти в района са иззети и 65 400 къса цигари със стар бандерол или без акцизен бандерол.

Инспекцията е извършена съвместно с ОД на МВР Сливен. В нея са участвали две мобилни митнически групи, служители от „Оперативен митнически и акцизен контрол" в Митница Бургас и служители от Митническо бюро Сливен.

През последните месеци от Регионална митническа дирекция са извършени 416 акцизни проверки, от които 41 на казани.

Констатирани са 15 нарушения на акцизния закон от малки обекти за дестилиране.

При една от проверките съвместно с органите на МВР в помещения на нерегистриран казан в селскостопанска сграда до Поморие са открити 1350 литра нелегален наливен алкохол, който е задържан и са взети проби за анализ. Образувано е досъдебно производство.

При друга проверка на мобилна митническа група от Бургас, в казан за ракия в м.с. Черно море са открити на място големи количества неотчетена ракия и 6 400 кг. плодови джибри. 

Контролна дейност на бургаската митническа дирекция за спазването на акцизния закон не е насочена срещу коректните производители на домашна ракия, а цели разкриването и предотвратяването именно на този вид обществено опасни нарушения с производство на големи количества нелегален алкохол от нерегистрирани обекти за дестилиране, посочват митничарите.

Проверките на Регионална митническа дирекция-Бургас по ЗАДС продължават.