Три нелегални обекта за производство на етилов алкохол са разкрили служители на Митница Пловдив.

Нарушенията са констатирани при проверка на дестилерии, действащи на територията на община Марица и община Садово.

В момента на проверката собствениците и на трите обекта са засечени да изваряват ракия.

Едната дестилерия е била оборудвана с осем казана с обща вместимост - 3100 литра, а другите два обекта - съответно с четири и два казана.

Освен че въпросните обекти не са регистрирани съгласно извикванията на Закона за акцизите и данъчните складове, се оказва, че два от тях са построени незаконно.

Съставени са три акта за нарушение на акцизното законодателство, като основните детайли от съоръженията на двата обекта в община Марица са демонтирани, така че инсталациите да не могат да функционират.

Тази мярка се е наложила поради факта, че казаните са били вградени в пода и стените на помещенията и изземването им на този етап е невъзможно.

Заедно с „лулите" и горните части на казаните са иззети и наличните в обектите количества ракия.

В тези случаи законът предвижда глоба в размер до 3000 лева за физически лица и имуществена санкция до 6000 лева за юридически лица и еднолични търговци. Освен паричната санкция, използваните съоръжения също подлежат на отнемане в полза на държавата.

От началото на тази година на територията на Пловдивска област са извършени 31 проверки на специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД).

Демонтирани са общо 14 казана с вместимост 4800 литра. Проверките на такива обекти продължават.